понеделник, юли 15, 2024

Заев: Позицията на България затруднява преговорите с ЕС, но работим по въпроса

Разговорите между министъра на външните работи Буяр Османи и българския премиер Бойко Борисов бяха добри, но разговорите между българския министър Екатерина Захариева и Османи не бяха много добри.

Това заяви днес премиерът на Северна Македония Зоран Заев, цитиран от МКД.

Това, което е предложила Захариева, не е в духа на добросъседските отношения, нито е европейско, според него.

„Вярвам обаче, че това не е позицията на моя приятел, премиера Бойко Борисов, вярвам, че това не е позицията на българския народ и ще направим всичко през следващите дни, за да намерим решение“, добави той, като подчерта, че страната му си има история.

Заев каза, че до момента са решени пет исторически фигури и три исторически периода между двете комисии, работещи по исторически въпроси.

Той добави, че вярва, че следващият въпрос ще бъде решен. Заев изрази очакването българският президент Румен Радев да се подкрепи този процес.

Вицепремиерът Никола Димитров днес от Прилеп обяви, че отношенията със София са в по-деликатна фаза.

Димитров каза, че ако македонският език е пречка за започване на преговори, тогава Европейският съюз не заслужава прилагателното европейски.

Припомняме, че външният министър Екатерина Захариева обяви, че както България е признала съвременните реалности, така е редно и Северна Македония да признае историческите реалности, свързани с процеса на създаване на новата национална идентичност.

Припомняме, на заседанието на Европейския съвет от 18 октомври 2019 г. нямаше съгласие за датата за началото на преговорите за присъединяването на Северна Македония и Албания към Европейския съюз. Тогава Франция бе против. Френският президент Еманюел Макрон ден по-рано настоя, че ЕС първо трябва да реформира процеса на присъединяване, за да го направи обратим.

Преди това, на 30 септември 2019 г. на среща при президента Румен Радев бе решено, че България не дава безусловна подкрепа на Северна Македония за процеса й към присъединяване към ЕС.

Седмица преди това държавният глава Румен Радев свика спешна консултативна среща по темата Северна Македония, след като стана ясно, че последната среща на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси, която се състоя на 13 септември 2019 г., беше определена като „най-безплодната“, тъй като на нея отново не бе постигнато единодушие относно въпроса с Гоце Делчев. В последно време преговорите за общата история на България и Македония започнаха да буксуват.

Борисов отрича България да е блокирала преговорите за влизане в ЕС на Северна Македония

Той ги защитавал, когато изобщо не искали да ги включат в преговорите

Месеци по-рано вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов пръв заяви, че комисията за решаването на въпросите за общата история с Македония не работи. Той призова страната ни да постави ултиматум на Македония – ако те не се примирят с въпросите от общата ни история, България да не подкрепя Македония за ЕС, а вчера дори и намекна, че ВМРО може да излезе от управлението. Според него Македония само използва България за членство в ЕС и НАТО.

Възлово се оказа отказът на България да приеме двете страни заедно да честват празника на легендарния деец и идеолог на ВМРО Гоце Делчев на датата 7 октомври, когато костите му са предадени на Скопие от Георги Димитров.

На 1 август 2017 г. страната ни подписа със Северна Македония Договор за добросъседство. Две години по-късно на среща на двамата държавни глави в Познан Борисов и Заев бяха единодушни, че подписването на Договора е довело до положителен тласък в партньорството между двете страни и е допринесло за разрешаване на конфликта с името на западната ни съседка и сключването на Преспанския договор – договора с Гърция, който доведе до приемането на името Северна Македония и отпуши пътя на западната ни съседка към Европейския съюз и НАТО.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!