Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че НАТО ще продължи да подкрепя усилията както на Грузия, така и на Украйна да станат членове на НАТО, ходове, за които Русия отдавна е показала враждебната си позиция.

Столтенберг направи коментарите в петък, след среща в Белия дом с съветника по националната сигурност Джон Болтън, съобщи Гласът на Америка . „За нас няма противоречие между това да бъдем твърди в подхода ни към Русия, каквито сме, и в същото време да търсим диалог“, каза той пред публика в The Heritage Foundation, консервативен мозъчен тръст във Вашингтон.

Напрежението между Русия и Запада непрекъснато нараства, след като руските сили се прехвърлиха в Грузия преди повече от десетилетие и достигна нови висоти с нахлуването на Москва в Украйна и анексирането на Крим през 2014 г.

Докато подчертава, че НАТО не търси конфронтация, Столтенберг прехвърля по-голямата част от вината на Москва, която е “желаеща да използва военни сили срещу съседи“.“Това, което видяхме, е една надигаща се Русия, която инвестира в много различни видове способности, както и в разузнаването“, допълни той. „Това е причината, поради която съюзниците на НАТО започнаха да инвестират повече [за отбрана] за първи път от края на Студената война“.

Генералният секретар на НАТО заяви в петък, че вижда много малко признаци за това, че Русия намалява дейността си. „Видяхме, че използват медии и социални мрежи и дезинформация, за да се опитат да повлияят на политическите процеси в различни европейски страни, свързани с НАТО“, каза Столтенберг, отразявайки загрижеността на секретаря на отбраната на САЩ Джеймс Матис, който е на посещение в Скопие днес, че някои от тези усилия са насочени към предстоящия референдум там.

Коментари