Ръководителят на градската военна администрация на Киев Сергей Попко съобщи в понеделник сутринта, че над 20 ирански безпилотни самолета „Шахед“ са атакували украинската столица през нощта и около 15 от тях са били свалени.

„Столицата устоя на няколко вълни от нападения с ирански дронове „Шахед“ […] За съжаление има удари по критичната инфраструктура. Службите за спешна помощ се справят с последствията. Информацията за жертвите и разрушенията се уточнява“, заяви Сергей Попко, цитиран от канала в „Телеграм“ на столичната военна администрация.

Кметът на Киев също потвърди, че централни райони на столицата са ударени с дронове.

Украински агенции и официални лица съобщават за атаки с дронове и експлозии в Киев и Киевска област, съобщи Би Би Си.

„Останете в приюти и на безопасни места. Атаката с дронове продължава“, пише Алексей Кулеба, ръководител на администрацията на Киевска област, и призовава да не се правят снимки и да не се коментират действията на противовъздушната отбрана.

Градската администрация на Киев съобщава, че над столицата са били свалени девет дрона.

Все още няма съобщения за попадения на дронове, разрушения, жертви или пострадали.

Ако се съди по динамиката на въздушните сигнали в украинските региони и съобщенията от различни украински източници, през последния половин час безпилотни самолети камикадзе, летящи от южна посока, са достигнали Северна Украйна.

По данни на украинските агенции въздушна тревога е обявена в Черкаска, Полтавска, Киевска и Харковска област; съобщения за въздушна отбрана и експлозии идват от тези и Черниговска област.

Все още обаче няма подробна информация.

Коментари