За първи път след скандала с подводниците Макрон говори с Морисън и топката е в полето на Австралия

Френският президент Еманюел Макрон обясни на министър-председателя на Австралия, че е нарушил доверието между двете страни и че от Канбера зависи да възстанови отношенията, съобщава Елисейският дворец, цитиран от „Ройтерс“ и ТАСС.

За първи път след скандала с подводниците френският президент разговаря с премиера на Австралия, Макрон проведе телефонен разговор в четвъртък със Скот Морисън.

В разговора Макрон отбеляза, че едностранното решение на Канбера да „прекъсне стратегическото партньорство“ чрез отказ от договора за подводница в полза на друг проект „подкопава отношенията на доверие„.

От Елисейския дворец отбелязаха още, че сега трябва да се обърне най-голямо внимание на ситуацията, в която се намират „френските компании и техните контрагенти, включително австралийски“.

Австралия също трябва да „предложи конкретни действия, които да олицетворяват волята на властите да преразгледат двустранните отношения и да продължат съвместните действия в Индо-Тихоокеанския регион“.

Няколко дни преди срещата на върха на Г-20 в Рим и 26-ата конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (COP26) в Глазгоу, Макрон призова Морисън да предприеме амбициозни мерки, които да отговорят на проблемите с климата, според изявление от администрацията на френския лидер.

Австралия, Обединеното кралство и САЩ обявиха на 15 септември ново партньорство за сигурност – AUKUS.

Като част от споразумението, по-специално Австралия планира да построи най-малко осем атомни подводници по американски технологии, както и да преоборудва въоръжените си сили с американски крилати ракети.

Поради това Канбера скъса най-големия договор за отбрана в историята си с Париж за доставка на подводници на стойност над 50 милиарда евро, заявявайки, че това вече не е в национален интерес на Австралия.

В отговор Франция обвини австралийските власти в умишлена измама и разкритикува действията на Вашингтон.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!