За НАТО, ЕС и коалициите спорят кандидатите за наследник на Меркел

Консервативният кандидат за канцлер на Германия Армин Лашет притисна своя съперник от социалдемократите Олаф Шолц относно важни проблеми като справянето с прането на пари и дали ще се съюзи с крайнолява партия, която се противопоставя на НАТО и критикува много аспекти на ЕС. Лашет обвини Шолц, че не е изпълнил задълженията си, предаде „Ройтерс“.

„Ако моят финансов министър работеше като вас, тогава щяхме да имаме сериозен проблем“, каза Лашет. Шолц, отвърна, че опонентът му лъже, като създава фалшивото впечатление, че има разследване на неговото министерство, докато разследващите единствено искат информация от министерството.

По отношение на бъдещи коалиции, Шолц отново отказа да изключи работата с левите, като заяви, че избирателите трябва да имат своето мнение по време на изборите. Той обаче даде да се разбере, че има различия между партиите, които биха направили коалицията много трудна. Сред тях са именно отношрнията с НАТО и ЕС, които Шолц признава като много важни при всяко германско правителство.

За това спориха двамата по време на телевизионния дебат тази вечер между основните кандидати за наследник на Ангела Меркел като канцлер – Шолц, Лашет и кандидата на „Зелените“ Аналена Бербок.

Припомняме, че германските социалдемократи (СДП) отвориха по-голяма преднина пред консервативния блок на Армин Лашет. Това показва ново социологическо допитване. 

Две седмици преди парламентарните избори, които се оказаха неочаквано турбулентни, допитването на INSA за „Билд ам Зонтаг“ постави СДП с 26% подкрепа, което е увеличение с един процентен пункт в сравнение с преди седмица и най-високият им рейтинг от юни 2017 г.

Консервативният блок на Лашет не регистрира промяна в подкрепата с 20%, а Зелените отбелязват спад с 1 пункт до 15 на сто подкрепа.

Консерваторите вече изпускат притегателната сила на Меркел, която след четири изборни победи и 16 години начело на най-голямата европейска икономика не е кандидат отново.

През последните три месеца консерваторите загубиха 8-9 процентни пункта подкрепа в повечето допитвания.

Повечето експерти смятат, че тристранна коалиция е най-вероятният резултат от изборите – сценарий, който може да отнеме няколко месеца за преговори, през което време Меркел остава канцлер.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!