За €300-350 ученици посочили на убиеца френския учител

Ученици от училище до Париж получили 300-350 евро от убиеца на френския учител по история, обявиха от прокуратурата на Франция, цитирана от АФП.

Самюел Пати беше убит в петък на път към дома си от училище в парижко предградие, където преподава. В интернет започнала кампания срещу учителя, след като показал карикатури с пророка Мохамед в клас.

Убиецът е 18-годишният Абдулах Анзоров. Той е дал сумата на ученик извън училището, за да му покаже учителя, заяви прокурор Жан-Франсоа Рикар.

Други се присъединили към тях и Анзоров предложил да си разделят останалите пари, добави прокурорът. В замяна той получил описанието на Пати от двама от учениците, които са останали с него повече от два часа, за да чакат учителя да се появи. Другите ученици си тръгнали.

Убиецът казал на децата, че планира да „унижи и удари“ учителя, а също така да го принуди да се извини за показването на карикатурите.

Рикар съобщи, че двамата ученици, които са помогнали на убиеца, ще бъдат съдени. Те са на 14 и 15-годишна възраст.

С тях общо седем души са обвинени в „заговор за извършване на терористично убийство“.

Прокурорът добави, че разследващите са установили, че убиецът е знаел името на учителя и училището, но не е имал описание на Пати.

„Той е успял да го установи с помощта на учениците от училището„, изтъкна прокурорът.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!