Антимонополният регулатор на Полша глоби „Газпром“ и петте компании в проекта „Северен поток 2“, като наложената глоба е значителна – 7,6 млрд. долара и приближава сумата, за която ще бъде изграден проектът, припомня в свой коментар руското издание „Взгляд“.

Руският газов гигант съобщи, че ще обжалва решението и на този етап глобата, определена като „несъразмерна“, няма да бъде платена. От съобщението на компанията по казуса става ясно още, че те виждат в тази санкция опит с всякакви средства да бъде блокирано строителството на „Северен поток 2“.

Защо Полша е така силно обидена на „Газпром“ и европейците?

Според „Взгляд“ има редица слабости в решението на полския регулатор. Например, че строителството на газопровода няма разрешението на властите в страната. Експерти обясняват, че Полша реално не е забранила строежа и дори няма такова право.

Те припомнят, че „Газпром“ подели разходите за проекта с пет европейски компании –  Engie, OMV, Shell, Uniper и Wintershall. Именно създаването на съвместното предприятие между акционерите беше блокирано от полските власти с мотива, че „Северен поток“ 2  ще повиши монопола на „Газпром“ на европейския пазар.

Още по темата

Но това решение е много спорно и Полша взе явно политически ангажирано решение, допълва руското издание, позовавайки се на финансови експерти.

Обжалването на това решение би отнело години и съответно забавило проекта и затова компаниите промениха първоначалните намерения – вместо партньори, петте европейски компании станаха кредитори на „Газпром“ в строителството на „Северен поток 2“.

Именно това кредитно споразумение е разследвано от антимонополната комисия на Полша сега и е обект на санкция. Глобата е наложена, тъй като компаниите не са уведомили полските власти за договорките си.

Отпуснатото финансиране не нарушава антимонополното законодателство и не се регулира от полските власти, смятат от Асоциацията на юристите в Русия. На кого отпускат кредит европейски компании не е работа на полските регулатори, допълват още финансови експерти пред „Взгляд“.

Освен нарушенията на конкуренцията на пазара с финансовото споразумение, Полша вижда заплаха за транзита на газ през газопровода „Ямал“ на нейна територия. Според руската страна обаче такава заплаха няма – и „Северен поток 2“, и „Турски поток“ трябва да поемат транзита през Украйна. За Полша реализацията на „Северен поток 2“ дори ще е от полза, защото може да купува излишъците от по-евтин газ от Германия на другите европейски държави.

Като цяло санкцията от полския регулатор едва ли ще спрат „Северен поток 2“, пише в заключение „Взгляд“. „Газпром“ ще обжалва глобата първо пред полския съд, където шанса да спечели са нищожни, а след това – на европейско ниво. Делото ще се точи години, през които газопроводът реално ще бъде построен и въведен в експлоатация, прогнозира изданието.

Проблемът с американските санкции обаче е съществен – „Газпром“ трябва да намери начин технически да довърши строителството, без това да й се отрази. Не случайно корабите й, които могат да полагат тръби по дъното на морето, вече са със сменена собственост.

След това проектът трябва да бъде въведен в експлоатация, избягвайки нови санкции от страна на САЩ, както и в съзвучие с правилата на Третия енергиен пакет на ЕС.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Източник: Investor.BG

Коментари