Вучич благодари на Русия за помощта срещу коронавируса

Сръбският президент Александър Вучич благодари на Русия за помощта в борбата с новата пандемия на коронавирус в страната. Той направи това в реч пред Общото събрание на ООН.

„Трябва да благодаря много на нашите европейски партньори, на нашите китайски приятели, както и на нашите руски приятели,“ каза сръбският президент, цитиран от ТАСС.

Той изрази благодарност и към Световната здравна организация, като добави, че Сърбия е оказала помощ и на други страни.

Сръбският президент заяви, че страната му се гордее със специалните си отношения с Китай и Русия.

„Пълноправното членство в Европейския съюз е външнополитически приоритет на Република Сърбия,“ каза сръбският лидер. „Нашият европейски път обаче не изключва ангажираност за развитие на сътрудничество и задълбочаване на отношенията със страни от всички региони.“

„Ние ценим партньорските отношения със западните страни, включително по-интензивно сътрудничество със САЩ, но в същото време се гордеем с изключителни отношения с Руската федерация и Китайската народна република,“ добави той. „И, както виждате, ние не крием това, ние сме много горди от приятелствата си.“

По-рано тази година Сърбия поиска помощ от Русия за борба с новата пандемия на коронавирус.

Сърбия прие екип от 87 души – военнослужещи, военни медици, вирусолози, специалисти по радиационна, химическа и биологична защита.

Страната получи и специално медицинско оборудване, защитно оборудване и шестнадесет военни превозни средства.

Между 3 април и 18 май руските части работиха в социалните заведения в над 40 сръбски градове.

Дезинфекцирани са над 376 сгради и около 500 км магистрали и пътища. Осем медицински екипа изследваха и лекуваха 881 нови пациенти с коронавирус.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!