След седмици на „мащабна офанзива в Донбас“ руската армия не успя да постигне значителен напредък и успя да превземе само град Попасна в Донецка област, като почти напълно го разруши.

Руските официални лица твърдят, че тяхната „специална операция“ върви по план, но редица западни експерти от седмици говорят, че военната кампания на Кремъл в Украйна може да завърши с поражение.

Руската редакция на BBC събира мнението на различни военни експерти.

Конрад Музика, ръководител на полския мозъчен тръст Rochan, заявява пред Ройтерс, че руската армия губи твърде много войници и оборудване в Донбас и все по-трудно успява да ги замени. „При сегашното положение на нещата Русия е изправена или пред поражение, или пред нуждата от повсеместна мобилизация. Не мисля, че има някакви междинни варианти“, смята Музика.

Преди 9 май някои експерти спекулираха, че руският президент Владимир Путин може да използва Деня на победата, за да обяви война на Украйна и/или да проведе обща мобилизация, което би привлякло значителни подкрепления в армията. Това обаче не се случи. Според различни публикации руските власти са започнали частична и скрита мобилизация в опит да привлекат резервисти в армията.

В интервю за Ройтерс Майкъл Кофман, директор на отдела за руски изследвания в института CNA в Арлингтън, оценява шансовете на Русия да завладее цялата територия на Донбас по следния начин: „Имам много големи съмнения относно перспективите им. Руските сили са силно отслабени и моралът им вероятно ще бъде силно подкопан. Офицерите не горят от желание да продължат да се опитват да напредват, а руското политическо ръководство като цяло изглежда инертно дори в момент, в който вече се е появила перспективата за стратегическото му поражение.“

Битката ще бъде тежка и дълга

Според Музика Русия е била принудена да пренасочи усилията си на изток, след като не е успяла да постигне напредък в първоначалната посока. „Те не успяха да напреднат от Изюм, затова се насочиха към Северодонецк и Лиман, вероятно с цел да се опитат да обкръжат украинските сили край тези градове. Дали това ще се случи в действителност, е съвсем друг въпрос“, казва ръководителят на полския мозъчен тръст Rochan пред Ройтерс.

Експертите не вярват, че Украйна ще успее да повтори сравнително бързото си настъпление от Харковска област в Донбас: край Луганск и Донецк има значително повече руски войски. „Битката ще е трудна. И тя ще бъде не само трудна, но и дълга“, предполага Кофман в интервю за Ройтерс.

Важна роля за евентуалния успех на украинската армия може да изиграе западното тежко въоръжение, което Киев напоследък започна активно да получава от съюзниците си. По-специално, Киев очаква с особено нетърпение артилерия с голям обсег на действие и висока точност, като например американските гаубици M777.

Стратегия на ерозия

Уважаваният военен експерт и австралийски генерал в оставка Мик Райън също оцени в Twitter принципите, по които действа украинската армия и които, според него, ѝ позволяват успешно да отблъсне настъплението на числено превъзхождащ я враг. Райън описва стратегията на Украйна като „корозия“ или „ерозия“, според която Киев постоянно удря най-слабите точки на Москва и ефективно използва собствените си сили, за да забави врага.

Според него украинските сили са съсредоточили атаките си върху най-слабите места на всяка армия: комуникациите, логистиката, тила, пътищата за снабдяване, артилерията и командните пунктове.

„По време на битката за Киев Украйна успя да спре Русия, като проникна в тила ѝ и частично унищожи логистичната ѝ подкрепа. Те успяха да прекъснат северната кампания на Русия отвътре и да я принудят да напусне страната“, смята Райън.

Киев прилага подобна стратегия по време на кампанията на изток, като подлага руската логистика на продължителни атаки – макар че този път Москва е много по-предпазлива.

В същото време „руският морал е подкопан от пораженията на бойното поле, проблемите с доставките и отстъплението под украински натиск от Киев и Харков“, смята Райън. Успешната украинска кампания в социалните медии, показваща пораженията на Русия, също допринася за моралното настъпление.

Неотдавнашният преход през Северски Донец, който се превърна в кошмар за руските войски, показа, че командването на Путин не умее да оценява рисковете от военните операции. „Така изглежда войната през 21-ви век. Украинците се показаха като майстори. Всяка средно голяма държава с ограничени ресурси може да научи много от тях“, пише Мик Райън.

Всичко върви по план

Въпреки липсата на ясни военни успехи, руските официални лица настояват, че руската армия постига целите си, като Министерството на отбраната твърди, че ежедневно унищожава множество украински военни цели.

„Съвсем наскоро президентът заяви, че всичко върви по план“, заяви във вторник говорителят на Путин Дмитрий Песков (цитиран от РИА Новости). – Всичко върви по план. Съвсем ефективно. Виждате успехите на нашата армия, виждате героизма на нашите войници, така че няма съмнение, че всички цели ще бъдат постигнати.“

Що се отнася до перспективите за цялата военна кампания на Русия в Украйна, Кофман предполага, че Кремъл се готви да изпрати подкрепления, но това няма да е лесно за организиране. „Съвсем очевидно е, че те ще се опитат да призоват хора с предишен опит във военната служба“, казва директорът на руските изследвания в института CNA в Арлингтън. „Но засега, от това, което виждам, е, че Путин просто се бави, докато ситуацията в руската армия се влошава. Засега всичко прилича на последната офанзива на руската армия“, заключава експертът.

„Времето определено работи в ущърб на руснаците“, заявява пред Ройтерс Нийл Мелвин от британския изследователски център RUSI (Royal United Services Institute). – Оборудването им е на изчерпване. В частност, те не разполагат с модерни ракети. А украинците стават все по-силни с всеки изминал ден.

Чеченците в Мариупол и Луганска област

По данни на британското разузнаване поради тежките загуби край Мариупол руската армия е била принудена да привлече значителен брой допълнителни части, които не са част от редовните сили, включително и такива от Чечения, за да щурмуват града.

В поредната си оценка за развитието на войната в Украйна британското министерство на отбраната изчислява, че „няколко хиляди бойци“ от Чечня сега са съсредоточени главно около Мариупол и Луганск.

„Тези сили вероятно се състоят от доброволци и части на Националната гвардия, които обикновено отговарят за поддържането на властта на ръководителя на Чеченската република Рамзан Кадиров“, се казва в обобщение на британското отбранително ведомство. „Вероятно Кадиров държи този контингент под личен контрол, а братовчед му Адам Делимханов по всяка вероятност е действал като чеченски полеви командир в Мариупол.“, се заявява в сводката.

„Разполагането на толкова разнородни войски на бойното поле предполага значителни проблеми за Русия при обезпечаването на кампанията ѝ в Украйна и вероятно води до липса на единство на командването, което продължава да вреди на действията на Русия“, смятат още от британското министерство на отбраната.

Какво се случва на първа линия

В неотдавнашен доклад на авторитетния американски Институт за изследване на войната (ISW) се казва, че Русия се опитва да създаде впечатление за военен успех, като твърди, че е превзела напълно Мариупол (на фона на капитулацията на последните защитници на „Азовстал“), а също така подготвя настъпление към Северодонецк.

Оценявайки детайлите на руската офанзива в Луганска област, американските експерти пишат, че руската армия възнамерява да поеме контрола над пътищата, водещи към Лисичанск и Бахмут, но постига само незначителен напредък.

Позовавайки се на данни от украинския генерален щаб, ISW пише, че руската армия се опитва да попълни частите си и да натрупа резерви за по-нататъшно настъпление срещу Славянск в Донецка област. Според експертите на института руските войски правят няколко неуспешни опита да напреднат към града на 17 май. Ограничен е напредъкът в района на Лиман.

Всичко това се случва на фона на контраофанзивата на украинските въоръжени сили в Харковска област, където руската армия продължава да е притисната близо до държавната граница. Според ръководителя на Харковската областна администрация Олег Синегубов руснаците се опитват да противодействат на украинската контраофанзива по посока на град Волчанск, важен транспортен възел на около 90 км от Харков.

Междувременно, по данни на ISW, ВСУ продължава да застрашава руските маршрути за доставки по пътя от Волчанск към Изюм. Според Пентагона Русия вероятно продължава да държи позиции в близост до Харков, по-специално в селищата по пътя за Белгород.

Експерти от Американския военен институт прогнозират, че руските сили ще завършат отстъплението си от Харков, но ще се опитат да задържат Волчанск, за да защитят линиите за снабдяване на своите групи, действащи в Донбас и край Изюм. „Не е ясно дали те ще успеят да постигнат това“, пише ISW. „Руснаците ще продължат да се опитват да обкръжат Северодонецк и Лисичанск поне от юг, като вероятно ще се съсредоточат върху прекъсването на последния път, свързващ Северодонецк-Лисичанск с останалата част на Украйна“, смятат от ISW.

Коментари