понеделник, юли 15, 2024

Военните на Украйна показаха първото използване на турския дрон „Байрактар“ в Донбас

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна показа първото бойно използване на турски дрон „Байрактар“ в Донбас. Видеото е публикувано на официалната страница на Генералния щаб във „Фейсбук“.

Видеото улавя момента на ракетен удар по гаубица и разбягващите се артилеристи. Зад кадър се чуват неразбираеми коментари.

От видеото не става ясно кога, къде и при какви обстоятелства е нанесен ударът.

Както следва от изявлението на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, заповедта за използване на дрона е дадена от главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна генерал-лейтенант Валерий Залужни. От пресслужбата твърдят, че дронът турско производство не е преминал линията на контакт.

Твърди се, че „Байрактар“ ​​е унищожил управляема бомба на артилерийско оръдие.

През април 2014 г. украинските власти започнаха военна операция срещу самопровъзгласилите се проруски Луганска и Донецка народни републики (ЛНР и ДНР), които обявиха независимост след свалянето от власт на проруския президент на Украйна Виктор Янукович през февруари 2014 г. По последни данни на ООН жертви на конфликта са станали около 13 хил. души.

Престрелките в региона обаче продължават, въпреки че там действат допълнителни мерки за осигуряване на примирието. Те предполагат пълна забрана за откриване на огън, разполагане на въоръжение в и в близост до населени места, настъпателни и разузнавателно-диверсионни действия, както и използването на дронове.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!