Властта в Сирия

Властта в Сирия няма да води преговори с представители на силите за самоотбрана на сирийските кюрди YPG, съобщава Deutsche Welle. Заместник-министърът на външните работи на страната Фейсал Макдад заяви, че правителството „няма да се съгласия на никакви преговори с тези, които станаха заложници на чужди сили“.

По думите му, „на сирийска територия няма да има място за агенти на Вашингтон“. Според него, членовете на YPG са предали страната и искат да се отделят от нея. Той ги обвини също, че са дали повод на Турция да започне военната операция в Северна Сирия.

Обединените Демократични сили на Сирия (SDF), чийто гръбнак са кюрдите, имат значителен принос в борбата срещу джихадистите от ИДИЛ. В това отношение те бяха подкрепени от международната антитерористична коалиция, водена от САЩ.

САЩ и Турция продължават патрулирането в СирияНаземните патрули в зоната за сигурност в североизточна Сирия явно се отчитат от военните и политиче…Oct 4 2019bulmedia.net

В продължаващите вече 8 години бойни действия, кюрдите никога не са вилзали в битка срещу правителствените войски, отбелязва Reuters.

Първоначално правителството на Асад дори помогна на YPG да вземе под свой контрол градове с преобладаващо кюрдско население. Впоследствие обаче Дамаск заплаши кюрдите със сила, в случай, че се опитат да създадат своя автономия на територията на Сирия.

Задава ли се война? Турция изпраща войски по границата със Сирия срещу кюрдитеТурция започна да подсилва военните си части, разположени по границата със Сирия, съобщава „Блумбърг…Oct 6 2019bulmedia.net

В сряда, 9 октомври, Турция обяви началото на военната операция „Извор на мира“ в Сирия.

Настъплението, по думите на президента Реджеп Таип Ердоган, е насочено срещу кюрдите и терористите от ИДИЛ в североизточната част на Сирия.

САЩ се разграничава от Турция за военни действия в СирияВойските на САЩ в Северна Сирия ще се изтеглят от района на границата с Турция и нито ще подкрепят, …Oct 7 2019bulmedia.net

Анкара има намерение да създаде там зона за сигурност, на чиято територия няма да има бойни формирования, и да засели в нея до два милиона сирийски бежанци, който сега се намират в Турция. САЩ, които участват в антитерористичната операция на международната коалиция срещу ИДИЛ, отказаха да подкрепят настъплението на турската армия. Вашингтон обаче не подкрепи и кюрдите – съюзници в борбата срещу ИДИЛ.

Решението на президента Доналд Тръмп за оттегляне на американците от тези райони предизвика бурно недоволство както сред демократите, така и сред Републиканската партия, която го излъчи за президентския пост. Десетки републиканци в Конгреса заявиха, че имат намерение да подготвят законопроект за санкции срещу Турция заради военната й операция в Сирия.

Турция нанесе въздушни удари в СирияТурските военни нанесоха въздушни удари срещу кюрдските сили в Сирия тази вечер, предаде БНР. Атаку…Oct 8 2019bulmedia.net

„Президентът на Турция Ердоган и режимът му трябва да понесат сериозни последствия заради нападенията срещу кюрдските ни съюзници в Северна Сирия.“ – заяви републиканката Лиз Чейни, член на Камарата на представителите.

Сирийските кюрди изразиха недоволството си от това, че Вашингтон е нарушил поетите ангажименти.
Вижте турската военна операция в Сирия (ВИДЕО)NTV публикува видео от началото на турската операция в Сирия, пише news.bg. На кадрите се виждат стъ…Oct 10 2019bulmedia.net

Коментари