турската операция в Сирия

NTV публикува видео от началото на турската операция в Сирия, пише news.bg. На кадрите се виждат стълбове дим в резултат на въздушни удари върху сирийския град Тел Абяд. Според канала това е първото селище, станало мишена на турската армия.
Задава ли се война? Турция изпраща войски по границата със Сирия срещу кюрдитеТурция започна да подсилва военните си части, разположени по границата със Сирия, съобщава „Блумбърг…Oct 6 2019bulmedia.net

Анадолската агенция съобщи, че Турция продължава да разполага със специални сили към границата със Сирия. Те служат за подкрепление на военни части в граничните райони.

В Twitter се появи видео на придвижващи се военни камиони.

Турският президент Раджеп Тайип Ердоган обяви началото на военна операция за създаване на зона за сигурност в североизточна Сирия на 8 октомври.

Целта на операцията бяха кюрдските формирования, контролиращи този регион, включително съюзните американски „Сирийски демократични сили“ (SDF). Турската авиация и артилерия нанасят удари по техните позиции, наземната фаза на операцията все още не е започнала.

Държавният секретар на Министерството на външните работи на Франция по европейските въпроси Амели де Моншален заяви, че Франция, заедно с Великобритания и Германия, изисква Съветът за сигурност на ООН да бъде свикан във връзка със започването на турската операция в Сирия. Ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер също призова за прекратяване на операцията.

САЩ се разграничава от Турция за военни действия в СирияВойските на САЩ в Северна Сирия ще се изтеглят от района на границата с Турция и нито ще подкрепят, …Oct 7 2019bulmedia.net

Местните медии съобщават, че след началото на операцията няколко града в пограничните райони на Турция бяха бомбардирани от кюрдската милиция. Кюрдските медии съобщават за жертви на цивилни във връзка с действията на турската армия.
Турция нанесе въздушни удари в СирияТурските военни нанесоха въздушни удари срещу кюрдските сили в Сирия тази вечер, предаде БНР. Атаку…Oct 8 2019bulmedia.net

Коментари