Високопоставен сириец предоставил инфо на САЩ за местонахождението на Солеймани

Висш източник от западното разузнаване е разкрил пред арабската версия на лондонското издание „Индипендънт“, че високопоставен сирийски официален представител е предоставил на американските специални служби информация за движенията на иранския генерал Касем Солеймани в Сирия, при условие, че убийството няма да бъде извършвано на сирийска територия.

Източникът, който е бил наясно с инцидента, добавил, че сирийският официален представител е предоставил точна и важна информация на американското разузнаване за движенията на Солеймани в Сирия, и дори ги е информирал за датата на пътуване и информацията относно пътуването му с граждански самолет и подробности за ескорта.

Източникът е казал, че официалният представител, който е бил в контакт с американците от дълго време, е поставил условие американците да не елиминират Солеймани в Сирия.

Освен това се съобщава, че заради предоставената информация американците са успели да проследят пътя на самолета на Солеймани, след като са били уверени, че той е на борда.

Същевременно източникът също така разкрил, че американците са успели да хакнат телефона на Абу Махди ал Мухандис, който беше заместник-командир на проиранските шиитски милиции „Сили за народна мобилизация“. Той също беше ликвидиран при ракетното нападение с дрон на 3 януари; САЩ също така са подслушали разговорите му със Солеймани и др.

Според информациите в тези разговори американските спецслужби са научили, че Солеймани и Мухандис са се подготвяли за големи операции срещу американски, израелски и западни цели в Сирия, Ирак, Ливан и другаде. Те също така са знаели, че Мухандис ще посрещне командира на специалните сили „Ал Кудс“ на Иранската революционна гвардия на летището в иракската столица Багдад.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви след убийството, че Солеймани и Мухандис са планирали да ударят американски и западни цели в Близкия изток.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!