неделя, април 21, 2024

Вицепремиерът на РСМ Димитров: Балканите не са център на вселената, ЕС има своите проблеми

Вицепремиерът на Република Северна Македония Никола Димитров коментира в интервю за медията N1 в четвъртък, че легитимен въпрос ще бъде дали Западните Балкани ще донесат ползи за Европейския съюз или ще изнесат само проблемите си.

Той добави, че блокът има своите проблеми, а Балканите не са център на вселената.

„Въпреки че понякога искаме да си мислим така, регионът не е център на вселената и Европа има други, вътрешни проблеми, проблеми с вземането на решения и функционирането“, каза Димитров.

Той добави, че „може би легитимният въпрос е дали членството в ЕС на така наречените шест държави ще донесе някаква стойност и решения или повече проблеми. Така че ние, като регион, имаме интерес да покажем, че предлагаме решения, че сме достатъчно наясно, за да поемем отговорност за себе си и да решаваме проблемите си. Колкото повече си сътрудничим, толкова по-ценни ставаме в очите на държавите-членки. Така е и в икономически смисъл“, каза Димитров.

Той обаче добави, че въпреки че страните от региона са обсъждали необходимостта от сътрудничество, понякога се появяват взаимни конфликти.

Димитров припомни, че страната му е променила името си, за да премахне пречката от Гърция пред европейската интеграция на Скопие и че сега България блокира пътя с езиков проблем.

Северна Македония се присъедини към НАТО и бе подписала Споразумението за стабилизация и асоцииране преди 20 години, преди Хърватия, която е държава-членка вече осем години.

В тази връзка Димитров предупреди, че „европейското обещание от Солун през 2003 г. избледнява. Хората с право се чудят дали това е вярно и реалистично да станем част от Европейския съюз. Мисля, че това трябва да ни тревожи и че трябва да говорим за това честно.“

Той добави, че македонците са разочаровани, предупреждавайки за постепенния спад в подкрепата за европейската интеграция.

„Все още е голям, но постепенно спада. И вярата, че това е вероятно, намалява. Това едновременно отслабва проевропейските и прореформаторските политически сили. И ние, и ЕС носим отговорност да направим проевропейската бюлетина победител“, каза Димитров.

Коментирайки отношенията със Сърбия, той каза, че вярва, че няма особени проблеми.

„Има разбиране и мисля, че имаме повече или по-малко общи цели. Имаме обща история, минало; искаме да имаме общо европейско бъдеще“, каза Димитров пред N1.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!