петък, февруари 23, 2024

Верховстад предупреди за нарастваща зараза от диктатура в ЕС

Политици и депутати от ЕС призоваха в понеделник за „пълно разследване“ за хакване на мобилните телефони на политици, активисти и журналисти, заявявайки, че ЕС е заразен от „диктатура„, съобщават АП и „Индипендънт“. 

Ги Верхофстад, виден евродепутат и един от най-откровените политици за свободите и правото в ЕС, написа в туитър, че е загрижен, че в „ЕС има диктатура, която се разраства вътре в него„, заявявайки, че „Нуждаем се от пълно разследване от Европейския парламент!“

Депутатите от опозицията в парламента на Унгария също поискаха разследване на констатациите на международно разследване, че дясното правителство на страната при премиера Вектор Орбан е използвало мощен злонамерен софтуер, за да шпионира критични журналисти, политици и бизнесмени.

Разследването на световни медии предполага, че шпионски софтуер от военен клас от базираната в Израел NSO Group е използван в Унгария за проникване в цифровите устройства на редица цели – включително поне десет адвокати, един опозиционен политик и поне петима журналисти.

Това става на фона на правна война между Европейската комисия и Полша и Унгария за правата на ЛГБТ, правата за убежище и съдебната реформа, което породи опасения, че правният ред на ЕС е застрашен.

Верховстад, премиер на Белгия от 1999 до 2009 г., а след това координатор на Европейския парламент за Брекзит до януари миналата година, заяви „няма повече „дълбока загриженост“, в пряка критика на дългогодишното задържане на отговор на ЕС за нарастващото предизвикателство към ЕС правилата.

Верховстад е сред  политиците, които смятат политиките на Унгария и Полша за „несъвместими с членството„.

Резултатите от разследване, ръководено от френската организация с нестопанска журналистика „Забранени истории“, бяха публикувани в неделя, което предизвика осъждане по цял свят на правителства, за които се твърди, че са приели подобни тактики, включително тази на Саудитска Арабия, ОАЕ и Индия.

„Забранени истории“ нарече това „ново глобално оръжие за заглушаване на журналистите“ и твърди, че „най-малко 180 журналисти по целия свят са избрани за мишени от клиенти на компанията за кибер наблюдение NSO Group“. Те включват репортери, редактори и ръководители на Financial Times, CNN, New York Times, AFP, The Economist, Associated Press и Reuters.

Янош Щумър, председател на комисията по национална сигурност в парламента на Унгария и депутат от дясната опозиционна партия „Йобик“, заяви пред „Асошиейтед прес“, че наблюдението, описано от разследването, „не е допустимо в правова държава„.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!