четвъртък, юни 13, 2024

Венецуела упрекна Испания в „най-големия етнически геноцид“ в историята

Венецуела упрекна Испания в „най-големия етнически геноцид“ в историята.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро съобщи в Туитър, че е изпратил писмо до испанския крал Фелипе VI, в която изразява възмущението си от факта, че европейската страна все още чества деня на завладяването на Америка.

В обширното си писмо от 10 страници венецуелският държавен глава заявява, че е „неприемливо в 21 век нация с претенции, че е цивилизована, да издига в култ най-тъмната част от своето минало – расизма, изгнанието и престъпленията от омраза, извършвани в продължение на повече от три века на окупация от страна на испанската империя на територията на Абия Яла (най-древното име, с което е бил наричан американският континент – бел.ред.).“

Мадуро упреква краля Фелипе IV за това, че 529 години след пристигането на Христофор Колумб в Америка, Испания все още нарича това събитие „откритие“ и празнува „насилственото си присъствие“ и „едно от най-кървавите завоевания“.

Честването на подобни факти може да бъде разбрано от страните, които устояха на нашествието, само като възхвала на най-атавистичния расизъм, категоричен е държавният глава на Венецуела.

Той предупреждава, че това може да възроди супремацизма и фашизма, което според него най-ясно проличава от появата на крайнодесни партии, които „искат да омаловажат и фалшифицират случилото се по време на т.нар. колонизация на Америка през 15 век“.

Той изразява съжаление, че Испания продължава да говори с превъзходство за „испанския цивилизационен проект“ в опит да наложи идеята, че в Америка не са съществували коренни езици, култури и цивилизации.

Позицията на Мадуро е по повод Националния празник на Испания – 12 октомври. Всяка година на този ден се чества годишнина от откриването на Новия свят, т.е. на Америка през 1492 г. от Христофор Колумб-  представител на католическите крале на Испания, чиято експедиция е била спонсорирана лично от Изабела Кастилска.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!