Великобритания забранява оборудване на Huawei за 5G мрежата от септември

Доставчиците на телекомуникационни услуги трябва да спрат да инсталират оборудване на китайския телекомуникационен гигант Huawei в 5G мрежите на Великобритания от следващия септември. Това е разпоредило правителството на Великобритания, съобщава „Гардиън“.

Министърът по цифровизацията Оливър Даудън е изготвил пътна карта за премахване на високорисковите доставчици преди законопроекта за телекомуникациите (сигурността) да бъде внесен в британския парламент.

Законодателството ще създаде правомощия в областта на националната сигурност, способно да налага контрол върху това кога – ако изобщо – дадена телекомуникационна фирма може да използва материали, доставени от компании като Huawei.

През лятото правителството обяви, че китайската фирма ще бъде забранена от най-чувствителните основни части на британските мрежи.

Той също така заяви, че планира да изтръгне цялото оборудване на Huawei от 5G мрежи до 2027 г. – решения, които ще бъдат залегнали в закона от новия законопроект.

Сега Dowden потвърди, че операторите трябва да спрат да инсталират оборудването на Huawei в 5G мрежи от края на септември следващата година, с изключение на поддържането на предварително инсталирано оборудване на Huawei.

Той също така публикува 5G стратегия за диверсификация на веригата за доставки, описвайки как правителството ще гарантира, че Обединеното кралство „никога повече няма да зависи от шепа доставчици на телекомуникационни услуги“.

Даудън каза: „Днес определям ясен път за пълно премахване на високорисковите доставчици от нашите 5G мрежи.

„Това ще бъде направено чрез нови и безпрецедентни правомощия за идентифициране и забрана на телекомуникационното оборудване, което представлява заплаха за националната ни сигурност.

„Публикуваме и нова стратегия, за да сме сигурни, че никога повече няма да зависим от шепа доставчици на телекомуникационни услуги за гладкото и сигурно функциониране на нашите мрежи.

„Нашите планове ще предизвикат вълна от иновации в дизайна на нашите бъдещи мобилни мрежи.“

Стратегията за диверсификация ще накара правителството да похарчи първоначално 250 милиона паунда, за да започне работа по създаването на по-разнообразен, конкурентен и иновативен пазар на доставки за телекомуникации.

Включва създаването на изследователско съоръжение на Националната телекомуникационна лаборатория, както и инвестиции в иновативни отворени радиотехнологии.

Депутатите ще обсъдят законопроекта на второ четене в Общото събрание във вторник.

Съгласно законодателството протоколите за сигурност около британските мрежи също ще бъдат подсилени с глоби – в размер на 10% от оборота или 100 000 британски лири на ден – за тези, които не отговарят на новите стандарти.

Комуникационният регулатор Ofcom ще има за задача да наблюдава и оценява протоколите за сигурност сред доставчиците на телекомуникации.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!