Британското правителство удължи програмата си за подкрепа на работните места в момент, когато страната се насочва към по-строги ограничения заради коронавируса, които трябва да бъдат обявени идната седмица, предава CNBC.

Финансовият министър Риши Сунак заяви в петък, че компании, които са били затворени през зимния период в рамките на местни или национални ограничения, ще получат грантове, за да плащат заплатите на служителите, които не могат да работят.

Британското правителство ще плаща две трети от заплатите на служителите, за да защити работните им места през зимата. Кешовите грантове за компаниите в Англия, които са принудени да затворят, ще нараснат до 3000 паунда (3893 долара) на месец.

Още по темата

Новата програма ще влезе в сила на 1 ноември и ще трае шест месеца. ВВС съобщи, че удължаването може да струва стотици милиони паунда на месец.

Сунак призова в комюнике за „предпазна мрежа за компаниите във Великобритания, които трябва да затворят временно врати, чрез предоставянето на точната подкрепа в точния момент“.

Допълнителната финансова помощ идва преди новите ограничения заради коронавируса, които се очаква да бъдат обявени късно в понеделник в момент, когато броят на заразените продължава рязко да се покачва.

Великобритания обяви 564 518 случая от първата поява на COVID-19 в края на миналата година и 42 682 починали.

Същевременно Националната статистическа служба информира тази сутрин, че случаите в Англия са се удвоили до около 17 200 на ден през последната седмица до 1 октомври спрямо 8400 дневно през предходната седмица.

Преди две седмици Сунак обяви нов извънреден пакет от мерки за сдържане на безработицата, който заменя програмата за запазване на работа на служители, пуснати в принудителен отпуск, която трябва да изтече в края на октомври.

Тя директно ще допълва заплатите на служители, работещи по-малко часове заради потиснатото търсене от бизнеса, позволявайки им да запазят работните си места при по-кратко работно време вместо да бъдат уволнени.

Първоначалната програма през лятото субсидираше 80% от заплатите на милиони служители, пуснати в принудителен отпуск в резултат на пандемията. Но Сунак потвърди през юли, че тя ще бъде прекратена, тъй като страната започна да излиза от мерките за блокада заради коронавируса.

Източник: Investor.BG

Коментари