Великобритания с най-висока безработица от 2016 г.

Великобритания с най-висока безработица от близо пет години през трите месеца до ноември 2020 г., когато за втори път започнаха да се увеличават новите случаи на коронавирус и по-голямата част от държавата наложи частична блокада, информира „Ройтерс“.

Процентът на безработните достигна 5,0 на сто – най-високото ниво от средата на 2016 г., сочи официалната статистика, въпреки че увеличението е малко по-малко от прогнозите на икономистите.

Има признаци за ограничено възстановяване през декември, когато някои от ограниченията бяха разхлабени, въпреки че се очаква влошаване на положението в началото на 2021 г. заради въведените по-твърди мерки срещу коронавируса.

Безработицата е поддържана на по-ниски нива заради програма за запазване на работни места, която поддържа 2,4 милиона работни позиции към 31 октомври, което е спад от пика 8,9 милиона през май.

Програмата е най-скъпата мярка на британското правителство. Тя е струвала 46,4 милиарда британски лири до средата на декември и ще продължи до 30 април.

Броят на наетите на работа спадна с 88 000 в трите месеца до края на ноември, което е най-малкият спад от началото на пандемията и е по-малко от 100 000, прогнозирани от икономисти.

Данните показват, че възнагражденията са се увеличили годишно с 3,6%, което е най-големият ръст от повече от година.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!