Великобритания с министър за ваксинирането

Британският министър-председател Борис Джонсън назначи Надим Захауи, за министър по ваксинирането срещу COVID-19, предаде „Ройтерс“

Този ход е пореден знак, че правителството изготвя програма за масова ваксинация.

Вероятно още от декември ще започне ваксинирането в страната.

Захауи понастоящем е младши министър за бизнеса и ще запази част от правомощията си и под новата си роля. 

Захауи ще докладва за новата програма на здравния министър Мат Ханкок.

В изявление от кабинета на министър-председателя в събота се добавя, че новото споразумение е временно и ще продължи до следващото лято.

Припомняме, че по-рано през месеца беше съобщено, че Великобритания обмисля възможността за въвеждане на „COVID паспорти“ за тези, които са били ваксинирани срещу коронавируса.

Мярката ще позволи на притежателите на новия документ да се придвижват по-свободно в страната, както и да излизат в командировки – нещо, което ще е по-трудно за тези, които отказват ваксинация.

Джонсън обяви нови мерки, които ще заменят блокадата в борбата с коронавируса, информира „Ройтерс“.

Националната блокада в Англия е до 2 декември. Новите мерки ще се прилагат на регионално ниво.

Ние няма да заменим националните мерки със свобода за всички…Ние вместо това ще се върнем към регионален подход, като ще се прилагат най-големите ограничения, където има най-много случаи на коронавирус, каза Джонсън пред парламента.

Министър-председателят изрази надежда, че британците ще могат да отпразнуват коледните празници с любимите хора, въпреки че предупреди, че няма да е като нормални времена.

След отпадането на националната блокада хората ще могат да пътуват. Фитнесите, центровете за развлечение и магазините ще отворят. Спортът навън и сватбите ще бъдат възобновени. Навън ще могат да се събират до 6 души. Баровете, ресторантите и бирариите ще работят до 23,00 часа. Преди бе до 22,00 часа.

Ще се допуска публика на спортни събития, ако се спазва социална дистанция. Това се отнася също за театрите и концертите.

Повече от 60 души бяха задържани по време на днешния протест срещу мерките в британската столица Лондон.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!