референдум Брекзит Лондон Голи протестиращи дата на Брекзит

Предложението на ЕС за нова дата на Брекзит бе прието от британския министър-председател Тереза Мей. Новият краен срок е до 31 октомври 2019 година, съобщи в социалния си профил в Twitter председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Според Туск, съгласието дадено от Кралството означава допълнителни шест месеца, през които Великобритания да намери възможно най-доброто решение.

Тереза Мей заяви, че страната може да напусне ЕС и по-рано, ако в парламента бъде постигнато съгласие по сделката.

„Зная, че у много хора има разочарование за това, че трябваше да поискам това отлагане“, заяви Мей на пресконференция в Брюксел.

Тя поясни, че ако парламентът приеме споразумението за Брекзит до 31 май, Великобритания няма да участва в евроизборите.

По-рано Би Би Си съобщи, че лидерите на ЕС, които заседаваха в Брюксел, са се договорили да дадат на Великобритания отсрочка за Брекзит до 31 октомри.
Дипломатически източници, цитирани от „Ройтерс“, заявиха,че ЕС ще преразгледа това отлагане през юни.

По-рано Дойче веле съобщи, че Франция се е обявила против позицията на повечето страни в ЕС за продължително отлагане на Брекзит.

Преди това британският парламент даде на Мей мандат да преговаря за отлагане до 30 юни. Туск от своя страна се обяви за по-продължителна отсрочка. Ангела Меркел изрази позиция, че Брекзит може да бъзе отложен до края на 2019 или началото на 2020 г.

На фона на преговорите президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази съжаление за твърдата позиция на Европейския съюз по отношение на Обединеното кралство и Брекзит.

Той сподели в социалната мрежа Twitter: „Жалко, че Европейският съюз е толкова твърд по отношение на Великобритания и Брекзит. ЕС е брутален търговски партньор и на САЩ, но това ще се промени. Понякога в живота трябва да оставите хората да дишат, преди да се върнат, за да ви ухапят“.

Коментари