понеделник, юли 22, 2024

Валери Жискар д’Естен обвинен в сексуален тормоз

Бившият президент на Франция Валери Жискар д’Естен е обвинен в сексуален тормоз. Германска журналистка е внесла съдебна жалба, пише „Гардиън“.

Ан-Катрин Щраке се оплака, че многократно е била докосвана по задните части от VGE, както е известен бившият френски лидер, по време на интервю в неговия офис в Париж в края на 2018 г. Тя е внесла жалба в парижката прокуратура на 10 март.

Щраке интервюира бившия президент, който беше в Елисейския дворец между 1974 и 1981 г., за германския телевизионен канал WDR по повод 100 г. от рождението на Хелмут Шмит, бившият канцлер на Германия, който почина през 2015 г. Шмит беше на власт по време на управлението на VGE във Франция.

В края на срещата им през декември 2018 г. 37-годишната журналистка е попитала бившия президент, който сега е на 94-годишна възраст, дали е съгласен да се снимат с видеооператора и звуковия инженер.

„Монд“ и „Зюддойче цайтунг“, които са разгледали жалбата, пишат, че журналистката се оплаква, че няколко пъти е била докосвана по задните части от VGE, въпреки че на „няколко пъти и с цялата си сила“ се е опитвала да го избута.

Щраке описва случката като „неприятна“ ситуация и видеооператорът се е опитвал да разсее бившия президент. Операторът е потвърдил историята пред адвокатска фирма, наета от WDR за разследване на случая.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!