Спомняте ли си, когато президентът на Русия Владимир Путин показа видео на гостуващия холивудски режисьор Оливър Стоун, на което се вижда как руски хеликоптер стреля по войници на Ислямска държава в Сирия? Когато сегментът се излъчи по американската телевизия, видеото бързо беше идентифицирано като изтеглено от YouTube, на което всъщност американски хеликоптер се бори с войници в Афганистан, пише Холман Дженкинс Дж. в коментар за The Wall Street Journal.

Още по темата

Владимир Путин вероятно прекарва голяма част от времето си, като сортира дезинформация, ласкателство и манипулация от хората около себе си. Той вероятно не знае дали това, което чува от своите експерти и специалисти, е истина или лъжа. Този проблем включва и новината за откритата ваксина, чието откриване руският държавен глава обяви във вторник (11 август), за която се предполага, че е била изпробвана върху една от собствените му дъщери (чието съществуване той обикновено не признава).

На външен човек ще бъде простено, че не може да прецени дали такава ваксина съществува и дали действително е била разработена от руски учени според някакъв известен или правдоподобен принцип на разработване (макар че достатъчно руски репортажи предполагат, че има). 

Всичко това може да е театрална постановка „ала Потьомкин“ в отговор на заповед, дадена от Путин чрез неговите другари-олигарси, според която СЕГА трябва да се намери ваксина.

Светът със сигурност ще има полза, ако руска ваксина или всяка друга ваксина се окаже ефективна. Но тъй като през последните години Русия непрекъснато се свързва с различни прояви на дезинформация, е трудно човек да си представи новината като истина.

Но какво всъщност представлява руският ваксинен гамбит отвъд медийното пространство? На пръв поглед изглежда, че Путин би предприел огромен риск за доброто на човечеството, като насърчава собствените си хора да играят ролята на морски свинчета за доказване ефективността на ваксината. Ако ваксината ги разболее или предизвика катастрофални странични ефекти, особено при майките и неродените деца, Путин рискува да бъде сравнен с легендарния румънски владетел Влад Цепеш. Руските граждани вече са достатъчно недоволни, независимо от референдума, който наскоро удължи мандата на Путин като президент с възможност за допълнителни 16 години.

Така че Путин несъмнено е обмислил рисковете. Със сигурност тази ваксина, която ще бъде разпространена сред руснаците, няма да е просто плацебо. От една страна руското правителство може да се възползва от по-редките случаи на смъртност сред заразените, като в същото време за губернаторите, контролирани от Путин, остава грижата да пренебрегнат в статистиката по-леките инфекции на коронавирус.

Руският президент, който е дал разрешение за разработването и тестването на въпросната ваксина, със сигурност ще се окаже победител. Моделът тук е продажбата от края на 2016 г. на дял в контролираната от държавата петролна компания „Роснефт“ на международни инвеститори. Продажбата е разрешена в законодателен акт, подписан от Путин. Планираното предлагане цели да подчертае победата на Русия срещу антируските санкции. И тъй като 2016 г. е същата онази година, която Путин определи като краен срок за това действие, много експерти залагаха, че продажбата ще се осъществи.

Всъщност Путин не разполага с такъв талант в прогнозите. Само се преструва. Той е подпомогнат от факта, че пандемията не е просто явление. Както и от това, че медиите в страната са под негов контрол. Симптомите на COVID-19 могат да се сбъркат с такива на обикновен грип, алергии и други по-стари коронавирус инфекции. Разпространението на болестта е до голяма степен загадка на повечето места, включително и в САЩ.

Но не само броят на смъртните случаи намалява. Всеки ден се появяват нови и нови доказателства за съществуващ имунитет при определени хора и популации.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Източник: Investor.BG

Коментари