В Украйна обявиха основния проблем във връзка със „Северен поток 2“

След стартирането на „Северен поток 2“ основният проблем за Киев ще бъде осигуряването на енергийната сигурност. Това заяви ръководителят на компанията оператор на газотранспортната система на Украйна Сергей Макогон в ефира на телевизия „Украйна 24“.

Нашият основен проблем всъщност е осигуряването на енергийната сигурност на Украйна. Сега транзитът ни гарантира наличието на ресурс на територията на Украйна, а също така ни гарантира като държава и военна сигурност„, коментира Макогон.

По думите му продължаващият транзит на газ през Украйна „връзва ръцете“ на Русия.

В същото време ръководителят на компанията разкритикува споразумението между САЩ и Германия относно „Северен поток 2„. „Документът, който видях, е по-скоро декларация. Не видях там никакви предпазители, че транзитът ще остане. Не смятаме, че това е споразумение. Освен това не бяхме страна в тези преговори между Германия и САЩ“, оплака се Макогон.

„Северен поток 2“ е почти завършен газопровод от Русия до Германия през Балтийско море с общ капацитет от 55 млрд. куб. метра газ годишно. Срещу проекта активно се противопоставят САЩ, които имат интерес да лансират своя втечнен природен газ в страните от ЕС, както и Украйна и Полша, които наричат ​​проекта политически. Вашингтон наложи четири пъти санкции в опит да осуети реализацията му, но строителството вече е влязло в заключителната си фаза и трябва да приключи до края на лятото.

Наскоро Берлин и Вашингтон публикуваха съвместно изявление относно „Северен поток 2“. В документа се отбелязва, че за осъществяването на проекта е необходимо да се осигури продължаването на доставките на суровини от Русия през Украйна след 2024 г., като за целта Германия се задължава да използва всички налични средства за влияние.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!