вторник, май 28, 2024

В САЩ потвърдиха „много притеснително“ изпитание на хиперзвукови оръжия от Китай

Висшият американски военен офицер генерал Марк Мили предостави първото официално потвърждение на САЩ за тест на хиперзвукови оръжия от Китай, който според военните експерти изглежда показва преследването от Пекин на орбитираща на Земята система, предназначена да избягва американската противоракетна отбрана, информира „Ройтерс“.

Пентагонът усилено се опитваше да избегне директно потвърждение на китайския тест това лято, за първи път съобщен от „Файненшъл таймс“, дори след като президентът Джо Байдън и други официални лица изразиха общи опасения относно разработването на хиперзвукови оръжия от Китай.

Но Мили изрично потвърди тест и каза, че е „много близо“ до момента „Спутник“, визирайки изстрелването от Русия през 1957 г. на първия изкуствен спътник, което изведе Москва напред в космическата надпревара в епохата на Студената война.

„Това, което видяхме, беше много значимо събитие на тест на хиперзвукова оръжейна система. А това е много притеснително“, изтъкна Мили, председател на Съвместните началник щабове, пред телевизия „Блумбърг“.

Експерти по ядрени оръжия твърдят, че китайските оръжейни тестове изглежда са предназначени да избягват отбраната на САЩ по два начина. Първо, хиперзвуковите устройства се движат със скорост, надвишаваща пет пъти скоростта на звука, или около 6200 км/ч (3853 мили/ч), което ги прави по-трудни за откриване и прихващане.

Второ, източници казват на Reuters, че Съединените щати смятат, че тестът на Китай включва оръжие, което първо е обиколило Земята. Това е нещо, което военните експерти казват, че е концепция от Студената война, известна като „частично орбитално бомбардиране“.

Миналия месец министърът на военновъздушните сили Франк Кендъл намекна за притесненията си относно такава система, като разказа на репортери за оръжие, което ще отиде в орбита и след това ще се спусне върху цел.

„Ако използвате такъв подход, не е нужно да използвате традиционна траектория на ICBM – която е директно от точката на изстрелване до точката на удара“, каза той.

„Това е начин да се избегне защитата и системите за предупреждение за ракети.“

Фракционната орбитална бомбардировка също би била начин за Китай да избегне противоракетната отбрана на САЩ в Аляска, която е предназначена да се бори с ограничен брой оръжия от страна като Северна Корея.

Джефри Луис от Института за международни изследвания Мидълбъри обобщи фракционната орбитална бомбардировка по следния начин: „Най-простият начин да мислим за китайската орбитална система за бомбардиране е да си представим космическа совалка, да поставим ядрено оръжие в товарния отсек и да забравим за колесника „

Люис каза, че разликата е, че китайската система за повторно влизане е планер.

Министерството на външните работи на Китай отрече оръжеен тест. В него се казва, че е извършило рутинен тест през юли, но добавя: „Това не беше ракета, а космическо превозно средство“.

Отбраната на САЩ не е в състояние да се бори с мащабна атака от Китай или Русия, която може да порази системата. Но откритото преследване на САЩ за все по-усъвършенствана противоракетна отбрана накара Москва и Пекин да проучат начини да ги победят, твърдят експерти, включително хиперзвукова и, очевидно, фракционна орбитална бомбардировка.

И САЩ, и Русия са изпробвали хиперзвукови оръжия.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!