В САЩ освобождават медицински персонал, ако не се ваксинират срещу COVID-19

Повече от 150 служители в болничната система в Хюстън, които отказват да се ваксинират срещу COVID-19, са уволнени или подали оставка, след като съдия отхвърли иск заради изискването за ваксина, съобщава АП.

Говорител на методическата болница в Хюстън заяви, че 153 служители са подали оставки в двуседмичния период на суспендиране или договорите им са прекратени във вторник. Работодатели също така могат да изискват ваксини за работници, които се връщат в офис

По-рано този месец федерален съдия отхвърли дело на 117 служители заради изискването.

Случаят колко далеч могат да стигнат здравните заведения, за да защитят пациентите и други срещу коронавируса е внимателно наблюдаван. Смята се, че това е първото по рода си в САЩ, но няма да е краят на дебата.

В решението американският окръжен съдия Лин Хюз от Хюстън счете твърдението на водещата ищца Дженифър Бриджис, че ваксините са „експериментални и опасни“, за фалшиви и без значение.

Той също така установи, че оприличаването на изискването за ваксинация като принудителни нацистки медицински експерименти върху пленници в концентрационните лагери по време на Холокоста е „осъдително„.

Съдията каза, че ако медицинските служителите не харесат изискването, са свободни да си намерят друга работа.

Болничните служители, които подадоха исковата молба, вече обжалват решението пред 5-и Апелативен съд на САЩ.

Болничната система е задължила служителите да приключат имунизацията си до 7 юни. След това 178 служители са суспендирани за две седмици без заплащане за неспазване.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!