В Новосибирск протестират срещу фалшифициране на изборите от „Единна Русия”

Опозиционни активисти в Новосибирск протестират срещу фалшифициране на изборите за градски съвет, предаде радио „Свобода“.

Протестиращите изразяват недоволство, че в местния парламент е избран представителят на путиновата „Единна Русия“ Евгений Яковенко. Те са категорични, че в действителност в съответния избирателен район е победил независим кандидат – студентът Вячеслав Якименко.

Изданието Тайга.инфо съобщава, че сред протестиращите има доброволци от независимата коалиция „Новосибирск 2020“, която подкрепи Якименко. Към акцията им се присъединиха избраните в местния парламент представители на опозицията Сергей Бойко, Антон Картавин, Хелга Пирогова и Светлана Каверзина.

На 14 септември наблюдатели от коалицията „Новосибирск 2020“ съобщиха за опит да бъдат изхвърлени няколкостотин бюлетини в една от избирателните комисии. Сутринта на 14 септември Якименко изпреварваше Яковенко с 1257 гласа срещу 1179. По-късно стана ясно, че в една от секциите масово са гласували курсанти от Новосибирския военен институт, които са предизвикали обрат във вота в полза на Яковенко. От коалицията „Новосибирск 2020“ посочват, че курсанти, които не са регистрирани в съответния район, не са имали право да гласуват, но въпреки възраженията комисията е зачела гласовете им. Опозиционните активисти смятат да обжалват решението.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!