понеделник, юли 15, 2024

В. „Монд“: Тук се крие силата на режима на Лукашенко

Тук се крие силата на режима на Александър Лукашенко. За 26 години несменяемият лидер на Беларус изгради опора за своя режим.

Важна цел на Александър Лукашенко е да поддържа популярността си в провинцията, която той превърна в основата на своя режим за 26 години, пише кореспондентът на „Монд“ в Минск Тома д“Истрия.

Той посочва, че селата в Беларус са истинскката опора на властта на Лукашенко.

Когато бившият директор на държавен колхоз Александър Лукашенко дойде на власт през 1994 г., той реши да възроди съветските традиции и да запази системата на държавните земеделски предприятия.

Този икономически модел е придружен от популярен социален модел с развитието на близките държавни служби. Президентът редовно пътува до селата , следи назначенията в колективни ферми и неизменно участва в прибирането на реколтата в края на годината, отбелязва авторът на статията.

В резултат на това по-малко от 10% от селскостопанските продукти се внасят в страната, което й позволява бързо да постигне определен хранителен суверенитет.

Делът на селското население на страната обаче е само 22,4%, в сравнение с 31,9% през 1996 г., според Националния статистически комитет на Република Беларус. Значението на самия селскостопански сектор е спаднало от 19% от БВП през 90-те години на 8% .

„Хората се страхуват“, казва пред в. „Монд“ 70-годишният жител на с. Березино Николай Акулка. „Телевизията ни казва, че Полша ще окупира Беларус, и НАТО ще се появи“, уверява селянинът с разочарован поглед и след това повтаря президентската пропаганда: “ Демонстрантите се плащат от чужбина. „

Според Ронан Хервует, преподавател във Факултета по социология в Университета в Бордо и автор на „Вкус на тираните: Политическа етнография на ежедневието в Беларус „,“ страхът и пропагандата помагат за поддържането на режима, но това не е достатъчно, защото зад него вече няма определена сила. “ Преподавателят във Френско-белоруския център за политически науки смята, че селският свят е силно обвързан със съветското наследство и всъщност със съседна Русия. „Има идея, че благодарение на ресурсите на колективната система и неформалните ресурси, работещите хора са в състояние да водят честен, морален живот“. – обяснява изследователят.

„Никой не чува онези, които не искат режимът да падне, но те са навсякъде“, казва Анна Колин Лебедев, експерт в постсъветското пространство.

„Не мисля, че е получил 80% от гласовете на изборите, но 60%, да, възможно е“, казва Василий Мазкевич, фермер и поддръжник на Александър Лукашенко.

Поддръжникът на Лукашенко Николай Акулка е фаталист, той вярва, че смяната на президента няма да подобри ситуацията.

Проблемът е, че нямаме пари„, оплаква се той.

“ Нямаме нито газ, нито петрол и когато възникне напрежение в отношенията с Русия тя отказва да плаща за нашите млечни продукти. „, заключява пред „Монд“ Николай Акулка.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!