В Кабул вече няма пазар, кръстен на Буш

Радикалното движение на талибаните, което дойде на власт в Афганистан, преименува популярния в Кабул пазар „Буш“ на Пазара на муджахедините. Афганистанската телевизия Tolo News съобщи, че обширният търговски етаж, наброяващ около 500 магазина, е преименуван по заповед на представители на Ислямски емирства, както талибаните наричат ​​своята държава.

Пазар „Буш“ беше отворен в афганистанската столица преди 14 години, в разгара на американска операция срещу „Ал Кайда“. На него се търгуваха стоки влезли със западните военни страни като консерви, военни униформи и обувки, домакински принадлежности и други. По тази причина пазарът беше кръстен на президента на САЩ Джордж Буш, при когото западната коалиция начело със САЩ нахлу в Афганистан.

Постепенно, с изтеглянето на американските войски от страната, пазарът остана празен.

Продавачите коментират, че американските стоки вече не се търсят от техните клиенти, сега се продават повече храни и лекарства, внесени от съседните държави.

Талибаните наложиха контрол над Афганистан при изтеглянето на САЩ и неговите съюзници. Светската администрация и армия се разпаднаха за дни.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!