В Япония хвърлиха в затвора двама американци, помогнали на Карлос Гон да избяга

Съд в Токио произнесе издаде първите присъди в Япония, свързани с ареста и бягството на Карлос Гон, като постанови 2 години затвор за ветерана от специалните части на американската армия Майкъл Тейлър и една година и осем месеца за сина му Питър за помагане на бившия шеф на автомобилната компания „Нисан“ да избяга в Ливан през 2019 г., информира „Ройтерс“.

„Този казус позволи на Гон, обвиняем за тежко престъпление, да избяга в чужбина“, посочи Хидео Нирей, главният съдия, докато обясняваше решението, допълвайки: „Измина една година и половина, но няма перспектива процесът да се проведе.“

Облечени в тъмни костюми и обградени от четирима пазачи, двамата запазиха мълчание по време на 20-минутната си поява в Окръжния съд в Токио.

Съдията отбеляза, че по-големият Тейлър е изиграл „водеща роля“ в бягството, като ескортирал Гон на самолета, докато синът му се е погрижил за багажа му и му е предоставил ключ от хотелска стая, където той се е преоблякъл.

Двамата мъже, които бяха изправени до три години затвор, се признаха за виновни и се извиниха със сълзи пред съда миналия месец, като заявиха, че съжаляват за ролята си в контрабандата на Ghosn от Япония, скрита в кутия на борда на частен самолет от японското летище Kansai в края на 2019г.

Прокурорите заявиха, че Тейлърс са получили 1,3 милиона долара за разноски и като плащане, а още 500 000 долара за юрисконсултско възнаграждение.

Турски съд през февруари осъди турската компания MNG и двама пилоти за ролята им в бягството на Гон, като осъди пилотите на четири години и два месеца затвор.

Тейлърс бяха арестувани в Съединените щати през май 2020 г., но пристигнаха в Япония едва през март, тъй като адвокатите им се опитаха да предотвратят екстрадицията им, като аргументираха, че не могат да бъдат преследвани за това, че са помогнали на някого да „скочи под гаранция“ и че могат да бъдат изправени пред безмилостен разпит и изтезания.

Заподозрените в Япония се разпитват без присъствието на техните адвокати и често им се отказва гаранция преди процеса.

Гон остава беглец в дома си от детството на Ливан, който няма договор за екстрадиция с Япония.

В Япония той е изправен пред обвинения, че е надценил компенсацията си във финансовите отчети на Nissan с 9,3 милиарда йени (85 милиона долара) в продължение на десетилетие и се е обогатил за сметка на работодателя си чрез плащания в автокъщи в Близкия изток.

Грег Кели, бивш изпълнителен директор на Nissan, натоварен да помогне на Гон да скрие обезщетението си, също е подсъдим в Токио, като решението се очаква догодина. И Гон, и Кели отричат ​​обвиненията.

Тейлърс разполага с 14 дни, за да обжалва присъдата и присъдата.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!