Матео Салвини

Вицепремиерът и вътрешен министър на Италия Матео Салвини обяви, че поради различните позиции на партньорите в управляващата коалиция не може да се достигне консенсус по ключови въпроси, съобщи вестник Стандарт. Според него единственият вариант да се продължи напред са предсрочни парламентарни избори. Салвини е уведомил премиера Джузепе Конте, че алиансът между неговата партия „Лига“ и движението „Пет звезди“, ръководено от другия вицепремиер, Луиджи Ди Майо, се е разпаднал.

Конте и Салвини разговаряха вчера след ескалацията в разрива между двете управляващи партии. В повод за него се превърна несъгласие около финансирането на скоростна ЖП-линия през Алпите между Торино и френския град Лион.

В цитираната от Ройтерс позиция Салвини настоява парламентът в Рим, който е в лятна отпуска, да се събере извънредно следващата седмица и да предприеме нужните процедурни стъпки за предсрочни избори.

Социологическите проучвания сочат, че в момента националистическата „Лига“ на Салвини би спечелила най-много гласове на парламентарни избори и така ще измести „Пет звезди“ като първа политическа сила.

По-рано премиерът Джузепе Конте разговаря с президента Серджо Матарела, който настоява за запазване на техническо правителство, което да приеме следващия бюджет на страната.

Нашенци горят с много пари заради коли, купени от ИталияДесетки българи са се простили с колите си, които са купили от Италия. Въпреки че возилата са редовн…May 15 2019bulmedia.net

Разривът между крайнодясната „Лига“ и популисткото движение „5 звезди“ се задълбочи, след като мнозинството в Сената се разпадна при вота за изграждане на трасе за високоскоростни влакове от Торино да френския град Лион.

Без „Пет звезди”, с гласовете на демократическата партия, Лига и дясната опозиция, Сенатът одобри предложенията на демократите за значението на железопътния проект. Така, този вот отвори пукнатина в коалиционното мнозинство от „Пет звезди” и „Лига”. Премиерът Джузепе Конте се срещна с президента на страната Серджо Матарела  за обсъждане на ситуацията.

Да си купиш дом в Италия за 1 евроКакво ви пречи да закупите един от тези домове, които Италия продължава да продава за по-малко от це…Apr 13 2019bulmedia.net

Според лидера на „Пет звезди”, Luigi Di Maio  “е лудост на 8-и август да се даде ход на политическа криза”, а Матео Салвини на „Лига” вижда предсрочни избори през октомври. Те не са съгласни да има техническо правителство, противоречиви са мненията им дали като решение да бъдат заменени някои министри.

За опозицията,  мнозинството в парламента вече не съществува и  няма смисъл от това правителство, чиято съдба сега зависи от Салвини. Въпросът е, че следващата седмица  в Италия са августовските  дни за отдих и веселие –една традиция запазена от времето на Древния Рим и по правителствената криза може да има повече яснота след 20-и този месец.
Италия – посредникът на Русия в ЕС?Надявам се, че Италия ще се обяви ясно и последователно в подкрепа на възстановяването на пълноценни…Jul 5 2019bulmedia.net

Коментари