В Германия се разбраха да сложат кръст на въглищата

Очаква се федералното правителство на Германия да обяви споразумение с провинциите си, които произвеждат въглища, след като при преговорите, провели се по-рано днес, е бил договорен график за извеждане от експлоатация на електроцентралите, работещи с лигнитни въглища. Това са разкрили източници, участващи в преговорите, цитирани от ДПА.

Канцлерът Ангела Меркел прие премиерите на провинциите Северен Рейн-Вестфалия, Саксония, Саксония-Анхалт и Бранденбург в опит за прокарване на амбициозните планове на правителството за преструктуриране енергийната система на страната.

Подробности за плановете ще бъдат публикувани, веднага щом подробностите със засегнатите компании бъдат финализирани, уточниха източниците.

Германското федерално правителство прекара повече от шест часа в преговори с премиерите на горепосочените провинции за това как да подкрепи техните региони, които ще бъдат най-тежко засегнати от голямата реформа на индустрията.

Правителството на Меркел планира да се откаже от въглищата до 2038 година.

Енергийните фирми се надяват да получат многомилиардна сума като обезщетение за затварянето на въглищните си централи и работещите с въглища заводи.

„Ще успеем да постигнем амбициозен отказ от въглищата, само ако вземем със себе си гражданите в засегнатите райони“, изтъкна Армин Лашет, който е премиер на Северен Рейн-Вестфалия.

Правителството в Берлин е подложено на натиск от провинции в бившата Източна Германия в контекста на опасенията, че промяната на политиката може да изостри икономическото неравенство в някога разделената страна.

Брутният вътрешен продукт на глава от населението в бившите комунистически провинции стагнира от години на около 70 процента от този в западната част на страната.

Предложението за затваряне на работещата с лигнитни въглища електроцентрала в Шкопау, провинция Саксония-Анхалт, до 2026 г. беше отхвърлено по-рано, са уточнили източниците.

Правителствена комисия препоръча миналата година новоизградени централи, които все още не работят, да останат неизползвани.

Комисията също така посочи, че повече от 40 млрд. евро трябва да бъдат заделени за плащане за преструктуриране на енергийната индустрия, предимно за засегнатите региони, въпреки че тази цифра все още не е формализирана в законодателство.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!