В Германия подкрепят ЕС да ограничи износа на ваксини срещу COVID-19

Министърът на здравеопазването на Германия Йенс Шпан подкрепи предложения на Европейския съюз за ограничаване на изнасяните извън блока ваксини срещу коронавируса. Той подчерта, че Европа трябва да има „справедлив дял“, информира „Ройтерс“.

Европейският съюз предложи да се създаде регистър за износа на ваксини на фона на недоволството от забавяне доставките на ваксината на AstraZeneca и други проблеми със снабдяването.

„Разбирам, че има проблеми с продукцията, но трябва да засегне всеки по същия начин“, коментира Шпан пред телевизия ZDF.

„Тук не става въпрос Европа да е първа, а за справедлив дял за Европа“, каза той и добави, че прави смисъл да се ограничи износът на ваксини.

От AstraZeneca обявиха пред ЕС в петък, че не може да изпълни заложените цели за доставка до края на март, което е нов удар за Общността, след като Pfizer съобщи, че временно намалява доставките през януари.

Здравният министър на Германия коментира още, че е обнадеждаващо, че броят на новите случаи в Германия пада. По думите му, ако тази тенденция се запази, може да бъде взето решение какво да се прави с ограниченията.

Едно нещо е ясно, училищата и яслите затвориха последни и ако има разхлабване на ограниченията, те първи ще отворят, каза той.

По-рано стана ясно, че канцлерът Ангела Меркел е предупредила, че Германия „стои върху буре с барут“.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!