Димитрис Куфодинас, главният убиец на вече несъществуващата терористична организация „17 ноември“, трябва да остане в затвора до септември 2027 г. Едва след това може да кандидатства за условно освобождаване, постановиха в петък съдии в Ламия, съобщи агенция АНА.

През 2003 г. 63-годишният Куфодинас беше осъден на 11 доживотни присъди и 25 години затвор за 11 убийства, опит за убийство, членство в престъпна организация, както и притежание и употреба на оръжие и експлозиви.

Куфодинас беше подал молба до Наказателно-процесуалния съвет в Ламия да бъде освободен условно, тъй като е изпълнил 19 години от действителната си присъда. Заявлението му се основава на разпоредбите на новия Наказателен кодекс, приет от правителството на популистката партия Сириза. Тази разпоредба на наказателния кодекс позволява на всички осъдени да бъдат освободени след 16 или максимум 19 години лишаване от свобода. Терористът дори изтъкна, че въпреки че наказателният закон е променен, в такива случаи винаги се прилага най-изгодният закон за осъдения.

Наказателно-процесуалният съвет обаче се съгласи с аргумента на прокурора, че старият наказателен кодекс се отнася за случаи на осъдени на една доживотна присъда, а не на осъдени с множество доживотни присъди, като Куфодинас, и по този начин отхвърли искането му.

В решението си съдиите заявиха, че липсата на изрично упоменаване в стария наказателен кодекс за осъдени с многократна доживотна присъда е правна вратичка, която впоследствие е запълнена от новия Наказателен кодекс от 2019 г., който гласи, че осъдените с многократни доживотни присъди могат да поиска условно освобождаване след 25 години лишаване от свобода.

По-рано тази година Куфодинас обяви 66-дневна гладна стачка, настоявайки да бъде преместен в избран от него затвор.

От 2015 до 2019 г. осъденият убиец получи няколко отпуска.

Припомняме, че Димитрис Куфодинас беше главният наемен убиец на крайнолявата гръцка екстремистка организация „17 ноември“, която беше разбита от гръцките власти през 2002 г., и излежава множество доживотни присъди.

„17 ноември“ извършиха десетки атаки между 1975 и 2000 г., при които загинаха 23 души, включително началникът на бюрото на ЦРУ в Атина, няколко известни гръцки бизнесмени, турски дипломати и британския военен аташе.

Наричан от медиите „Отровна ръка“ и бивш пчелар любител, Куфодинас е осъден за 11 убийства.

Сред жертвите му бяха Павлос Бакоянис, депутат, който е баща на кмета на Атина Костас Бакоянис и зет на премиера Кириакос Мицотакис.

Икона за анархистите, Куфодинас публикува автобиография през 2014 г. , от която продаде хиляди копия за възмущение на семействата на жертвите си.

Коментари