петък, февруари 23, 2024

В ЕК гонят шефа на Frontex, излъгал ЕП и не назначил защитници на мигранти

Ръководителят на граничните сили на ЕС е под нарастващ натиск да подаде оставка, след като е обвинен от Европейската комисия, че е действал незаконно и е дал заблуждаващи доказателства на евродепутатите, съобщава „Гардиън“.

Обвиненията срещу Фабрис Леджери, изпълнителен директор на Frontex, се отнасят до ненаемане на някой от 40-те служители, които агенцията трябва да наеме, за да защити правата на хората, преминаващи в Европа.

Бившият френски държавен служител е обвинен, че е представил обяснението си за липсата на набиране на „служители по основните права“ по „подвеждащ начин„, когато дава показания пред Европейския парламент миналия месец, се казва в писмо от генералния директор на комисията по миграция и вътрешни работи Моник Париат.

В писмото си до Леджери от 18 декември Париат твърди още, че ръководителят на граничната агенция е действал „незаконно“ през 2019 г., като е публикувал две обяви за свободни работни места в Frontex без одобрението на управителния съвет.

Агенцията вече е разследвана от надзорния орган на ЕС за борба с измамите, Olaf, по редица твърдения, включително твърдения, че нейните служители са участвали в изтласкването на бежанци и мигранти от водите на ЕС на гръцко-турската морска граница.

По-рано Frontex заяви, че си сътрудничи изцяло с Olaf и разследванията „не предполагат непременно някаква злоупотреба„.

Комисарят по вътрешните работи на ЕС, Илва Йохансон, че е ясно, че „някои от нещата, казани от изпълнителния директор в ЕП, не са верни„.

Йохансон е „много разстроена“ от твърдения, направени за първи път през октомври за предполагаемото съучастие на Frontex в незаконни и често опасни отблъсквания, целящи да предотвратят преминаване на търсещите убежище през Егейско море, като добави, че трябва да има системи за докладване на злоупотреби.

Доказателствата срещу Frontex включват свидетелства и видеозаписи, показващи един от корабите на агенцията, който маневрира опасно близо до претъпкана лодка, пълна с хора и създава вълни, които ги отблъскват назад.

Съвместно разследване от Lighthouse Reports, Bellingcat, Der Spiegel, ARD и TV Asahi документира шест случая, при които агенцията участва или пряко в отблъскване, или в непосредствена близост. В изявление през октомври Frontex потвърди ангажимента си за предотвратяване на връщането или незаконните отблъсквания на хора, търсещи международна закрила.

„Първият път, когато чух това, веднага се обадих на изпълнителния директор. Бях много разстроена и той трябваше да изясни какво всъщност се случва. Не бях много доволна от обяснението. Ето защо аз призовах за извънредно заседание на управителния съвет и имаше няколко извънредни заседания, както и обикновени заседания на управителния съвет, и те поемат своята отговорност да разберат какво се случва“, обяснява бившият швески министър Йохансон.

„Какъв вид правилни процедури, които трябва да съществуват във Frontex. Знаем, че според регламента те трябва да имат 40 наблюдатели на основните права до 5 декември – те нямат. Така че това също е част от нещата, които трябва да бъдат изяснени. За мен е на 100% ясно, че нашата собствена агенция трябва да спазва напълно законодателството на ЕС и основните права“, допълва тя.

„Те също така трябва да могат да докажат това по ефективен начин и да разполагат с подходящи процедури за докладване, за да се уверят, че ако служителите в мисиите на Frontex са видели или са били наясно с незаконни неща, трябва да има подходящи системи за докладване.“

Миналата година Frontex, която има бюджет от 5,6 млрд. евро за следващите седем години, получи мандат да създаде 10-хилядна въоръжена сила, която да бъде разположена на външните граници на ЕС в отговор на миграционната криза. През последните дни агенцията разкри нова униформа за охраната си.

Изпълнителният директор на Frontex категорично отхвърли твърденията за оперативното поведение на агенцията по време на многократни изслушвания на Европейския парламент.

Леджери обвини самата ЕК за закъсненията при създаването на стабилен механизъм за вътрешен мониторинг, включително набирането на 40 експерти по правата и за неефективната бюрокрация.

В писмото на Париат, което е споделено с комисията на парламента по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, тя казва, че има достатъчно време и ресурси на разположение на Леджери, за да изпълни задълженията си. „Комисията последователно и бързо предоставя всички необходими насоки, за да позволи на агенцията да постигне тази цел“, пише тя.

Софи ин’т Велд, евродепутат от либералната група Renew Europe, заяви, че има явни недостатъци в структурата на агенцията. „Системата е бъркотия, не можете да се справите с подобно тяло, когато имате на разположение 10 000 въоръжени хора“, каза тя.

Говорител на Frontex коментира, че „за съжаление, някои недоразумения в толкова взискателни времена и онлайн дискусии са неизбежни… очакваме с нетърпение да продължим сътрудничеството, за да поддържаме границите си в безопасност със същественото участие на постоянния корпус, като напълно зачитаме основните права“.

През последните месеци заместник-председателят на комисията на ЕС Маргаритис Схинас и комисарят Илва Йохансон изразиха многократно доверие към Леджери. Управителният съвет на Frontex, който представлява граничните власти на държавите-членки, не е възразил срещу неговото ръководство. Леджери не планира да подаде оставка и остава твърдо решен да ръководи агенцията в тези предизвикателни времена.“

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!