вторник, април 16, 2024

В чест на Архимед и закона за хидростатиката днес е международният ден на ваната

Международният ден на ваната се отбелязва всяка година на 14 юни в чест на Архимед, гръцкият математик, който е открил закона за хидростатиката.

Според легендата, Архимед открива, че тяло, потопено в течност, губи тегло, равно на теглото на количеството течност, което измества, като великият математик е бил във вана, когато открива принципа на хидростатиката. Твърди се, че Архимед е извикал „Еврика!“ (Известността на думата се дължи на Плутарх и Витрувий, според които Архимед тичал гол по улиците на Сиракуза и крещял с цяло гърло „Еврика!“, след като открил хидростатиката и оттогава се използва за открито решение на сложна задача и синоним на ненадейно хрумване).

Никой не знае точната рождена дата на Архимед, но е известно, че той е роден през 287 г. пр. Н. Е., но датата, на която изскача от  ваната е 14 юни.

Как е определена тази дата – според легендата казва, че се е случило точно една седмица преди началото на лятото. В онези дни гърците следват астрономически календар и определят сезоните въз основа на 23,5-градусовия наклон на въртящата се ос на Земята спрямо орбитата й около слънцето. Лятото започва (тогава и днес) на 21 юни. Седмица преди това е 14 юни.

Днес Международният ден на ваната се отбелязва като ден, който напомня на хората да се насладят на релаксираща вана. Времето за къпане не е просто време за разпускане след дълъг ден, това е здравословна рутина, която понякога помага на хората да намерят ново вдъхновение, идеи и открития като Архимед.

Родители могат да използват забавни занимания, използвайки играчки за баня, за да научат малките деца на основните принципи на плаването.

Международният ден на ваната е добро извинение да вземете любимото си четиво и да се отдадете на хубава дълга релаксираща вана с пяна.

Ето и няколко цитата от известни хора, които да ви вдъхновят да се потопите в топлата вана:

„Обичам да съм във ваната с красива, релаксираща музика и да не бързам да правя каквото и да било. Това е прекрасно и ми помага да се успокоя и да спра мислите си“ – Кайли Миноуг.

„Намирам ваната за медитативна и обикновено се подготвям за деня по този начин“ – Том Форд.

„Благородните дела и горещите вани са най-добрите лекове срещу депресия“ – Доди Смит.

„Честита баня!“

Снимка 534680


Източник: iStock

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!