понеделник, април 15, 2024

В Беларус принудиха арестувания Протасевич да похвали Лукашенко по телевизията

Семейството на беларуския журналист Роман Протасевич обяви, че той е бил принуден да направи признание по телевизията за организиране на антиправителствени протести, съобщава Би Би Си.

26-годишният Протасевич беше арестуван в Минск миналия месец, след като полетът му за Литва беше принудително отклонен.

В разплакана поява по държавната телевизия той похвали президента Александър Лукашенко и призна, че се опитва да го свали от власт.

По китките му се виждаха белези. Правозащитници и опозиционери твърдят, че той е бил измъчван.

Протасевич беше редактор на опозиционния канал Nexta в приложението за съобщения „Телеграм“ до миналата година.

Той е включен в списъка на „лица, участващи в терористична дейност“ от правителството в Беларус.

Масови протести избухнаха в Беларус, след като Лукашенко претендира победа на президентските избори на 9 август, масово осъдени като фалшифицирани, което беше последвано от протести и брутални репресии срещу тях. Протестите бяха ограничени и лидерите на опозицията бяха изпратени в затвора или в изгнание.

В интервюто, излъчено снощи, Протасевич призна, че се е опитал да свали Лукашенко и каза, че говори по телевизията по свой избор.

Той отбеляза, че много е критикувал президента Лукашенко, но „започнах да разбирам, че постъпва правилно и със сигурност го уважавам„.

В края на интервюто той се разплака и каза, че се надява един ден да се ожени и да има деца.

Бащата на журналиста каза пред „Франс прес“, че му e причинило болка да гледа интервюто.

„Познавам сина си много добре и вярвам, че той никога не би казал такива неща. Пречупиха го и го принудиха да каже каквото е необходимо“, настоя той.

„Ужасно е да се мисли за бруталността, която беларуските сили за сигурност трябва да са използвали, за да принудят Роман Протасевич да направи това видео. Това трябва да бъде първо доказателство в обвинение за изтезания и малтретиране при управлението на президента Лукашенко“, подчерта Кенет Рот от международната правозащитна организация „Хюман райтс уотч“.

Снощното интервю беше третото участие на Протасевич по държавната телевизия, откакто беше арестуван.

В едно интервю той каза, че нямало полза от опозицията, призоваваща за по-нататъшни улични протести.

Журналистът и приятелката му София Сапега летяха обратно до Литва, където живееха и двамата, когато самолетът им беше принудително приземен в Минск заради изфабрикувана заплаха за бомба.

Той е изправен пред сериозни обвинения. Обвинението за причиняване на масови вълнения може да бъде наказано с до 15 години затвор. Но за терористични престъпления се налагат по-тежки присъди и след като той беше свален от самолета, пътници го цитираха да казва: „Ще получа смъртно наказание тук„.

Протасевич и Сапега бяха отведени от полицията, а по-късно се появиха във видеоклипове, където бяха показани, че правят принудителни признания за престъпления срещу беларуските власти.

Техните арести накараха Европейския съюз миналия месец да се договори за санкции срещу Беларус, включително забрана на авиокомпаниите на страната да използват въздушното пространство и летищата на Общността. Наложени бяха санкции и на длъжностни лица, свързани с отклоняването на полета.

„Няма да толерираме, че някой може да опитва да играе руска рулетка с живота на невинни граждани“, настоя председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, определи инцидента като „атака срещу демокрацията“.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!