Активите под управление на фондове, които се придържат към принципите на околната среда и социалното управление (ESG), надминаха 1 трилион долара за първи път, според данни, събрани от глобалната компания за финансови услуги Morningstar.

Това се случва след нетен приток от 71,1 милиарда долара в периода между април юни тази година, воден от нарастващия интерес на инвеститорите към устойчиви инвестиционни фондове вследствие на пандемията от коронавирус, информира CNBC.

„Правителствата по света засилват подкрепата си за екологични проекти през последните години, както чрез регулиране, така и чрез фискални разходи“, коментират анализатори от UBS.

„Тези усилилия бяха повишени вследствие на пандемията от COVID-19, тъй като правителствата поеха ангажимент за екологично възстановяване. Този акцент трябва да добави тласък към представянето на екологично чистите компании през следващите години“, смятат анализаторите.

В доклад, публикуван по-рано този месец, Morningstar цитира три фактора, които допринасят за регистрирането на притоци от капитали към ESG фондовете през второто тримесечие.

Още по темата

Според компанията икономическото прекъсване, причинено от коронавируса, „подчерта значението на изграждането на устойчиви и гъвкави бизнес модели, основани на съображенията на много заинтересовани страни“.

Morningstar установи, че броят на фондовете, които използват критериите за ESG като ключова част от процеса на подбор на активите им в Европа, е нараснал до 2703 до края на второто тримесечие, в сравнение с 2584 в края на март.

Освен това мениджърите на активи „екологизират” своите предложения, като преобразуват 40 традиционни фонда в устойчиви фондове за периода от три месеца до края на юни. Morningstar заяви, че 30 от тези фондове са били преименувани.

Преобразуването на съществуващите фондове в устойчиви такива, според изследователската компания, предлага за мениджърите на активи начин да използват съществуващите активи, докато изграждат своя бизнес с устойчиви фондове. Това означава, че фондовете не трябва да започват от нулата и могат да ускорят времето, необходимо за достигане на желания мащаб.

Миналия месец изпълнителният директор на BlackRock Лари Финк заяви, че идеята, че компаниите имат по-голяма цел, освен просто да осигурят възвръщаемост за акционерите си, скоро ще стане още по-важна.

„Единственото нещо, което е кристално ясно в този COVID свят … [е, че] интересите на заинтересованите страни ще стават все по-важни и компаниите, които се фокусират върху всички свои заинтересовани страни – своите клиенти, служители, обществото, където те работят и оперират – ще бъдат победителите в бъдеще“, каза Финк.

Главният изпълнителен директор на BlackRock, който е най-големият мениджър на активи в света, управляващ над 7 трилиона долара, също каза, че инвестиционният фонд е наблюдавал „прилив на интерес“ сред клиентите, които искат да инвестират в области като възобновяема енергия.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Божидарка Чобалигова

Източник: Investor.BG

Коментари