С-400 Турция

САЩ призовават Турция да се откаже от закупуването на руски зенитно-ракетен комплекс с голям и среден обсег на действие, предназначен за противоракетна отбрана С-400 през следващите две седмици. Това съобщава CNBC, като цитира източници, запознати със ситуацията.

Нападнаха опозицията в ТурцияЛидерът на основната партия от опозицията в Турция – Републиканската народна партия, Кемал Кълъчдаро…Apr 21 2019bulmedia.net

Вашингтон настоява Анкара да отмени сделката с Москва до първата седмица на юни. Вместо руската С-400 Турция трябва да закупи американската система за противоракетна отбрана “Пейтриът” (Patriot).

Ако турските власти откажат да направят това, страната ще трябва да забрави за придобиването на изтребителите от ​​пето поколение Ф-35. Турция вече е поръчала 100 самолета и може да попадне под санкциите на САЩ и НАТО.

Турция никога няма да се откаже от руските С-400Турция никога няма да се откаже от сделката за закупуване на руския зенитно-ракетен комплекс с голям…Mar 7 2019bulmedia.net

Източник на Държавния департамент на САЩ потвърждава за CNBC, че това е окончателното изискване на Съединените щати. Ако Турция не го изпълни, страната ще се изправи пред сериозни и негативни за нея последици. Министерството заяви, че страните от НАТО трябва да купуват военно оборудване, което е съвместимо с други системи на Алианса, а руските С-400 няма да отговарят на този стандарт за съвместимост.

На 16 май Турция заяви, че няма да интегрира С-400 в системата на НАТО. Анкара ще има пълен контрол над ПРО системата.

Нови находища на газ около Кипър сблъскват американско-руските интересиЗа да противодействат на влиянието на Русия в източната част на Средиземноморието и турската амбивал…May 18 2019bulmedia.net

През април Вашингтон заговори за отказ да достави Ф-35 за Турция, ако страната все още не се е отказала от закупуването на руската система за противовъздушна отбрана. В Съединените щати и други страни от НАТО се опасяват, че ако Анкара се въоръжи със С-400, и Ф-35, руските радарни системи ще се научат да изчисляват и проследяват американските изтребители.

Договорът за снабдяване на Анкара със С-400 бе постигнат през септември 2017 г. Договорът е на стойност 2,5 млрд. долара, но половината от тази сума ще покрие руския заем.

САЩ: Турция трябва да купи „Пейтриът“, а не С-400Действащият министър на отбраната на САЩ Патрик Шанахан обяви вчера, че настоява съюзникът в НАТО, Р…Mar 27 2019bulmedia.net

Коментари