Великобритания, Полша и Украйна подготвят тристранен пакт, с който да подсилят регионалната сигурност пред заплахата от страна на Русия, съобщава „Ройтерс“. Това обяви украинският премиер Денис Шмигал на съвместна пресконференция с полския си колега Матеуш Моравецки.

От своя страта Моравецки посочи, че Полша ще помогне на Украйна с газови и оръжейни доставки на хиляди артилерийски боеприпаси, леки минохвъргачи, преносими системи за противовъздушна отбрана и дронове за наблюдение.

Той призова Германия да не пуска газопровода „Северен поток 2“, тъй като проектът създава сериозни рискове за сигурността в Европа.

Берлин зарежда пистолета на Путин, който той после може да използва, за да шантажира цяла Европа, предупреди полският премиер.

Полша и Великобритания са предложили помощ на Украйна заради конфликта й с Русия, след като през последните седмици Москва струпа десетки хиляди военни в близост до украинската граница.

Предстои по-късно днес британският премиер Борис Джонсън също да посети Киев.

За създаването на нов формат за взаимодействие между трите страни за първи път спомена британският външен министър Лиз Тръс в свое изявление в Австралия на 21 януари. Тогава тя заяви, че сътрудничеството между Великобритания, Полша и Украйна е било обсъдено по време на посещението на Зеленски в Лондон през декември миналата година.

Струпване на руски войски в близост до украинската граница породиха подозрения у Запада, че Москва планира нападение срещу Украйна. Въпреки че Москва отрича да има такъв план, тя се възползва от ситуацията, за да постави исканията си за гаранции в сферата на сигурността от страна на Запада, които включват прекратяване на евентуалното разширяване на НАТО на изток и налагането на официално вето върху възможността Украйна да се присъедини към Алианса.

Коментари