неделя, април 21, 2024

Украйна възмутена от реакцията на Германия срещу удара с дрона „Байрактар“

Посланикът на Украйна в Германия Андрий Мелник изрази недоволство от реакцията на Германия срещу бойното използване на ударен дрон от украинските военни в Донбас.

По-рано говорителката на германското външно министерство Андреа Засе изтъкна, че Берлин обвинява „всички страни“ в конфликта в използването на безпилотни летателни апарати, докато според Минските споразумения това е разрешено само за наблюдатели на ОССЕ.

В коментар пред в. „Билд“ Мелник настоя, че Киев „категорично отхвърля“ изявлението на говорителя на германското външно министерство, а също така подчерта, че Украйна има „законно право на самоотбрана„.

В същото време дипломатът добави, че „вместо да изразява безпокойство“, Берлин трябва „да удвои посредническите си усилия“ по организацията на среща в „нормандския“ формат“ и „да постави Москва на мястото ѝ„.

Във вторник Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна обяви първото бойно използване на дрона турско производство „Байрактар“ в Донбас; според Киев той е унищожил оръдие на противника с управляема бомба.

В същото време полетите на военни самолети и дронове по цялата линия на съприкосновение са забранени от Минските споразуменията, отбелязва руската държавна агенция „Новости“.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!