Украйна разследва информация за следене на експосланика на САЩ Мари Йованович

Министерството на вътрешните работи на Украйна съобщи, че е започнало разследване за възможно незаконно следене на бившия посланик на САЩ в страната Мари Йованович, съобщава ABC News.

В съобщение на ведомството се казва, че полицията е предприела разследване след публикуването на съобщения от демократите в Комисията по правни въпроси към Камарата на представителите на САЩ между двама сътрудници на Руди Джулиани, личен адвокат на президента Доналд Тръмп.

В съобщенията републиканецът Робърт Хайд изглежда намеква на Лев Парнас, бизнесмен от Флорида, който е в центъра на импийчмънт процеса срещу Тръмп, че има хора, които следят движенията на Йованович.

Украинската полиция се опитва да установи дали е имало следене и ако е имало, дали е в нарушение на украинските закони или международните конвенции, които задължават страните домакини да защитават чуждестранните дипломати, се казва в съобщението на украинското силово ведомство.

„Позицията на Украйна е за ненамеса във вътрешните дела на Съединените американски щати. Но публикуваните записи съдържат факт за възможно нарушаване на законодателството на Украйна и Виенската конвенция за дипломатическите отношения, която защитава правата на дипломат на територията на друга страна“, обяви ведомството.

Хайд отхвърля твърденията за шпионаж, като отбелязва, че размяната с Парнас е просто шега.

Вътрешният министър на Украйна Арсен Аваков отбеляза, че САЩ трябва да участват в разследването.

Отделно украинското вътрешно министерство започна проверка на информацията, че руските военни са извършили кибератаки срещу енергийната компания „Бурисма“, информира „Ройтерс“.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!