Украйна призова НАТО да изпрати „реален сигнал“ към Русия

Украинският президент Володимир Зеленски призова във вторник НАТО да ускори плана за членство на страната му, като заяви, че трябва да бъде изпратен реален сигнал до Русия, съобщават АФП и ТАСС.

В туит до генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, след като двамата разговаряха по телефона, Зеленски заяви, че Киев е ангажиран с реформите в отбраната, поискани от алианса, за план за действие за членство на Украйна.

„Но само реформите няма да спрат Русия„, каза Зеленски.

НАТО е единственият начин да сложи край на войната в Донбас. Планът на Украйна ще бъде реален сигнал за Русия.“

Президентът на Украйна заяви, че е получил уверения от американския президент Джо Байдън в телефонен обаждане в петък, че Вашингтон няма да изостави Украйна в лицето на руската агресия.

„Обсъдихме подробно ситуацията в Донбас. Президентът Байдън ме увери, че Украйна никога няма да остане сама срещу руската агресия“, заяви президентът Владимир Зеленски в телевизионно изявление, след като той и Байдън говориха.

Междувременно Кремъл заяви, че членството на Украйна в НАТО само ще влоши ситуацията и може да принуди Москва да предприеме допълнителни мерки, за да гарантира собствената си сигурност.

Силно се съмняваме, че това ще помогне на Украйна да уреди вътрешния си проблем“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. „От наша гледна точка това само ще влоши ситуацията.“

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви във вторник пред украинския лидер, че алиансът е „сериозно загрижен“ относно руските военни дейности и подкрепя суверенитета на Киев.

Столтенберг заяви, че се е обадил на президента Зеленски „за да изрази сериозна загриженост относно руските военни дейности в и около Украйна и продължаващите нарушения на прекратяването на огъня“.

НАТО твърдо подкрепя суверенитета на Украйна като териториална цялост. Оставаме ангажирани с нашето тясно партньорство.“

Телефонният разговор от ръководителя на НАТО следва послания за солидарност за Украйна от водещите сили на алианса САЩ и Великобритания, както и от Европейския съюз.

Миналата седмица Пентагонът заяви, че американските сили в Европа са преминали в най-високо ниво на готовност заради „скорошната ескалация на руската агресия в Източна Украйна„.

Кремъл не отрича последните движения на войските, но настоява, че Москва „не заплашва никого“ и предупреди, че ще предприеме необходимите „мерки“ в случай на военно разполагане на Запада в Украйна.

Съобщенията за руско натрупване дойдоха заедно с ескалация на въоръжени сблъсъци по фронтовата линия между украинските сили и подкрепяните от Русия сепаратисти в източната част на страната.

Украйна отрече съобщения, че нейните сили са убили петгодишно дете при нападение срещу проруски сепаратисти, след като Русия заяви, че ще започне разследване.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!