понеделник, април 15, 2024

Украйна предложи на НАТО да използва въздушното пространство на Крим

Украйна е предложила да се използва въздушното пространство над Крим за въздушни операции на НАТО.

Днес украинският министър на инфраструктурата Владислав Криклий е провел разговори със заместник генералния секретар на Алианса по въпросите на отбранителната политика и планирането Патрик Търнър. Той припомнил за обновения бюлетин на EASA (Европейска агенция за безопасност на полетите), според който така нареченият Симферополски  район за полетна информация е признат за неопасен. Криклий също така е призовал за обмисляне на отмяната на ограниченията на Федералното управление на гражданската авиация на САЩ за полети в тази зона.

РПИ Симферопол е, според класификацията на Киев, аеронавигационна зона, която включва Херсонска област, полуостров Крим и цялата централна част на морето.

„Предлагаме да използваме тази част от въздушното пространство за въздушни операции на НАТО за транспортиране на войски, оборудване, товари и други подобни. Надяваме се на подкрепата на НАТО при наблюдението на въздушната обстановка по границата с Русия“, цитира Криклий пресслужбата на неговия отдел .

В същото време той отбеляза, че Украйна се придържа към избрания курс на интеграция в евроатлантическите системи за колективна сигурност. „Една от важните области на такава интеграция е участието на Украйна в програмата за обмен на данни за въздушното движение на НАТО. В съвременните условия е важно да се засили контролът на гражданския въздушен трафик и да се отговори на кризисни ситуации в Черноморския регион и зоната на АТО, „добави министърът.

Наскоро министър-председателят на Украйна Денис Шмихал, след среща с генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг, заяви, че Киев работи за разширяване на сътрудничеството с НАТО в Черноморския регион. За 2021 г. са планирани няколко съвместни учения, включително маневри за кохерентна устойчивост в Одеса.

През декември 2014 г. Върховната Рада се отказа от необвързан статут на Украйна. През юни 2016 г. бяха приети закони, определящи членството в НАТО като външнополитическа цел на страната. През февруари 2019 г. парламентът промени Конституцията, осигурявайки държавния курс за европейска интеграция и присъединявайки се към алианса.

Украйна стана шестата държава, получила статут на засилен партньор на НАТО. По-рано беше даден на Австралия, Финландия, Грузия, Йордания и Швеция. Статусът на партньор с разширени възможности беше въведен през 2014 г. за изграждане на по-дълбоки, по-специализирани двустранни отношения.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!