Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа указ за обща мобилизация в Украйна. Съответният документ №69/2022 вече е публикуван на сайта на президента, предаде Укринформ.

„Във връзка с военната агресия на Руската федерация срещу Украйна и за осигуряване на отбраната на държавата, поддържане на бойна и мобилизационна готовност на въоръжените сили на Украйна и други военни формирования, въз основа на предложението на Националната сигурност и отбрана, постановявам: да се проведе обща мобилизация“, се казва в указа.

По данни на Зеленски, през изминалото денонощие са били убити 137 украински войници, а други 316 са ранени.

Зеленски каза, че Украйна е била оставена сама да се защитава от руската инвазия, която започна по-малко от 24 часа по-рано.

„Днес Русия нападна цялата територия на нашата държава, каза Зеленски. И днес нашите защитници направиха много. Те защитаваха почти цялата територия на Украйна, продължи той.

Зеленски не отрече, че има международна подкрепа, позовавайки се на разговорите, които е имал със световните лидери след инвазията. Той обаче добави, че Украйна е „оставена сама в защита на нашата държава“.

Той отхвърли фалшиви новини като тази, че е напуснал Киев и настоя, че със семейство си остава в страната, защото не са предатели.

Припомняме, че 57 цивилни са убити, а 169 други ранени при руската атака в Украйна, според данните на украинското здравно министерство към четвъртък.

По-рано тази вечер беше съобщено, че летище Гостомел край Киев е прихванато от руски окупатори, съобщи УНИАН, позовавайки се на кабинета на президента на Украйна Владимир Зеленски.

Руските сили се опитват да превземат атомната електроцентрала в Чернобил. Това съобщи в Туитър Зеленски.

Вчера Зеленски заяви, че се въвежда военно положение на цялата територия на Украйна. Сутринта на 24 февруари Върховната Рада одобри президентски указ за въвеждане на военно положение в цяла Украйна.

Редица държави обявиха санкции срещу руски банки и лица. Проведоха се и протести срещу действията на Москва.

Коментари