Украйна иска гаранции за „Северен поток 2“

Изявлението на Германия и САЩ за постигане на споразумение за проекта „Северен поток 2“ е все още само декларация за намерение, а не реален факт. Украйна все още няма гаранции, че газопроводът няма да се използва като оръжие. Това заяви в петък прессекретарят на президента на Украйна Володимир Зеленски Сергий Никифоров за изданието „Страна“, цитиран и от ТАСС.

„Подчертавам, че това дори не е споразумение. Под него няма подписи. Това е декларация за намерение. Чухме, че Германия поема определени задължения в случай на натиск от Русия или пряка агресия, каза той. В същото време, Киев все още не разбира как Германия ще изпълни тези задължения. „Следователно за нас това не е краят на историята, а само отправна точка. Трябва да продължим да работим с нашите партньори на всички нива: политическо, дипломатическо, информационно и най-важното, юридическо“, каза Никифоров.

Целта на тези преговори е да се постигнат конкретни гаранции, че „Северен поток 2“ няма да се използва като оръжие в енергийния сектор. В тази връзка той отбеляза необходимостта Украйна да поддържа диалог както със САЩ, така и с възможните наследници на германския канцлер Ангела Меркел.

Припомняме, че Германия и САЩ вече са преодолели противоречията си по отношение на проекта „Северен поток 2“. Споразумението между двете страни предвижда Берлин да вземе мерки за евентуални опити на Кремъл да използва енергийните доставки като оръжие срещу Украйна или да прояви агресия тази страна. Ответните мерки ще означават ограничаване на износа на руски енергоносители за Европа. САЩ и Германия ще се ангажират с използването на лостове за удължаване с 10 години на договора за транзит на руски газ през украинска територия – той изтича през 2024 г.

Освен това Германия ще предостави на Украйна допълнителна финансова помощ в размер на повече от 200 милиона евро. Същевременно Берлин ще инвестира около 70 милиона евро в двустранни проекти в сферата на енергетиката. САЩ и Германия ще създадат фонд с обем от най-малко един милиард долара – той ще финансира инвестиции в прехода на Украйна към възобновяеми източници на енергия и укрепване на енергийната сигурност. Берлин се ангажира с усилия за постигане на споразумение с ЕС за инвестиции в енергийния сектор на Украйна в рамките на 1.77 милиарда долара през периода до 2027 г.

Наред с това германските власти гарантират, че изцяло ще спазват параметрите на Третия енергиен пакет на ЕС при експлоатацията на „Северен поток 2“.

Европейската комисия (ЕК) запазва критичната си позиция към проекта, тъй като той не отговаря на общите интереси на Европейския съюз, съобщи Дойче веле с позоваване на представител на ЕК в Брюксел. ЕК се е информирала за постигнатото между Вашингтон и Берлин споразумение и ще проведе консултации по темата със страните от ЕС, както със съседните държави, включително Украйна.

Очаква се газопроводът да бъде завършен до края на лятото.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!