Украйна, Грузия и Молдова обсъждат интеграция в ЕС и заплахи от Русия в Черно море

Украинският външен министър Дмитро Кулеба проведе срещи с молдовския си колега Аурелий Чокой и грузинския си колега Давид Залкалиани, по време на които страните обсъдиха въпроса за взаимодействието в рамките на инициативата „Асоциирано трио“ за интеграция в Европейския съюз, съобщава ТАСС. 

Украинското външно министерство заяви в събота, че разговорите са проведени в кулоарите на Дипломатическия форум в Анталия (Турция).

„Отделна тема на срещите са по-нататъшни стъпки в рамките на „асоциираното трио“ на Украйна, Грузия и Молдова за насърчаване на тяхната интеграция в ЕС“, се казва в изявлението на украинското външно министерство.

По време на разговорите със Залкалиани е обсъдена и темата за резултатите от срещата на върха на НАТО, която се проведе на 14 юни.

„Министрите подчертаха важността на превръщането в практическо изпълнение на решението от срещата на върха в Букурещ през 2008 г. за придобиване на членство на Украйна и Грузия в алианса„, се казва в съобщението.

Те констатираха „заплахите в Черноморския регион на фона на руската милитаризация„.

На 17 май в Киев е проведена среща на външните министри на трите страни, асоциирани към ЕС – Грузия, Молдова и Украйна.

В резултат на това страните подписаха меморандум „Асоциирано трио“ относно сътрудничеството между страните за ускоряване на интеграцията в ЕС, а също така се договориха да координират усилията в рамките на програмата за Източно партньорство.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!