НАТО e помоленo да изпрати военноморски кораби в Азовско море, за да подкрепи Украйна в създалия се морски конфликт срещу Русия. „Германия е един от нашите най-близки съюзници“, каза президентът Петро Порошенко в интервю за немското издание Билд.

Наричайки германския канцлер Ангела Меркел „велик приятел на Украйна“, Порошенко каза: „През 2015 г. тя ни спаси  при преговорите в Минск и се надяваме тя отново да ни подкрепи толкова силно заедно с другите ни съюзници“. Порошенко изказа своите предположения, че Русия и нейният президент Владимир Путин имат планове за Азовско море.

„Путин иска да върне старата руска империя. Крим, Донбас, той иска цялата страна“, заяви Порошенко. „Като руски император, както той вижда себе си, неговата империя не може да функционира без Украйна, той ни вижда като колония“.

От своя страна Путин обвини Порошенко в сряда, че организира „провокация“, за да увеличи рейтингите си за популярност преди изборите през следващата година. Последните проучвания на общественото мнение в Украйна показват само 9 или 10% подкрепа за украинския президент.

От страна на ЕС Федерика Могерини изнесе в сряда вечер изявление, в което се казва: „най-голяма загриженост за опасното нарастване на напрежението“ и несъгласив за „неприемливото“ използване на сила от страна на Русия. Тя призова Русия да освободи украинските кораби и моряци, които са задържали, и да осигури неограничен достъп до морето.

В изявлението не се споменават санкции. Блокът е разделен в позициите си за налагането на допълнителни мерки срещу Москва. Държави като Италия, Гърция, Белгия и Кипър призоваха за по-мек подход към Русия, тъй като Германия и Франция се съсредоточиха върху мерки за облекчаване на напрежението. Само тримата бивши съветски държави в Балтийско море – Естония, Латвия и Литва – подкрепени от Полша и Великобритания, призоваха за по-строга реторика срещу Москва.

Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис коментира конфликта: „Това беше крещящо нарушаване на международните закони, безцеремонно използване на сила срещу украински моряци. Демонстрирано беше презрително отношение на обичайния начин за разрешаване на подобни проблеми, ако въобще е имало такива. А като помислим, че между двете страни има договор, случилото се показва, че на Русия не може да се вярва“.

Коментари