понеделник, юли 15, 2024

Туск призова за бойкот на изборите в Полша

Бившият председател на Европейския съвет Доналд Туск призова за бойкот на предстоящите президентски избори в родната му Полша, информира АП.

Туск отбеляза, че предложението на правителството да се гласува по пощата носи здравословни рискове на фона на пандемията от коронавирус и няма да покрие демократичните стандарти за свободни, честни и прозрачни избори.

Доналд Туск, който служи като премиер на Полша от 2007 до 2014 г., отбеляза във видео в „Туитър“, че той „няма да вземе участие в гласуването“ на 10 май. По думите му организираният от управляващите вот „няма нищо общо с избори“.

Управляващата „Право и справедливост“ настоява изборите да се проведат по план, като уверява, че гласуването по пощата може да се проведе безопасно. Партията подкрепя настоящия държавен глава Анджей Дуда, който води на последните социологически проучвания.

Малгожата Кидава-Блонска, кандидатът на центристката „Гражданска платформа“, основана от Туск, също обяви, че няма да участва на изборите.

Въпреки че управляващите са решени, изборите може и да не се проведат на 10 май. В Сената е внесено предложение за вот по пощата, което може и да не бъде окончателно гласувано до 7 май. Опозицията и част от правителството преговарят за отлагане на вота.

Европейският парламент и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа също се обявяват против провеждане на избори по време на пандемията.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!