Присъединяването на Турция в ЕС е една от най-важните външнополитически задачи на Анкара. Това заяви в края на август във Вилнюс турският външен министър Мевлют Чавушоглу.
„Няма никакви съмнения, че нашата страна и занапред ще остане член на НАТО и ще се стреми към членство в ЕС“, отбеляза Чавушоглу.
„Искаме Турция да получи от ЕС това, което заслужава“, казва той, като добави, че „Турция очаква ясен сигнал от ЕС по въпроса за членството в ЕС“.
В края на юни Турция обвини Европейския съюз в несправедливо отношение заради изявление на Съвета на ЕС, според който водените с Турция преговори за присъединяване „на практика са в мъртва точка, а Анкара все повече се отдалечава от съюза, припомня cedr.bg.CEDR: Меркел и Путин се разбраха за „Северен поток“ 2, Тръмп готви санкции за всички в проектаПроектът за втори газопровод по линията „Северен поток“ отново противопостави редица световни лидери…Aug 30 2018bulmedia.net

Междувременно финансовият министър Берат Албайрак, който се срещна с френския си колега Бруно Ле Майър, заяви, че Турция иска отношенията ѝ с Европейския съюз да преминат на „нова фаза“. Изказването идва на фона на влошаващите се отношения между Анкара и Вашингтон, което пък увеличава важността на Европейския съюз за Турция.
По време на пресконференция с френския финансов министър заяви, че скорошните едностранни стъпки, предприети от Съединените щати срещу Турция са показали, че отношенията между Анкара и ЕС, и по-специално с Франция, са по-важни от всякога. Той е категоричен, че отношенията на Турция с Русия не се явяват алтернатива на отношенията на страната с Европейския съюз или САЩ.

Освен в политически и финансов спор, Анкара и Вашингтон имат разногласия и по военни въпроси. Конгресът на САЩ призова Анкара да се откаже от придобиването на зенитни системи С-400 от Русия, за да си гарантира получаването на изтребители Ф-35 от САЩ. Според Турция обаче, покупката не е предпочитание на Турция, а „принудителна мярка“.
Оръжейната покупка се оценява от Анкара като „крайно необходима“ за сигурността на страната.
Албайрак също каза, че Франция и Турция имат обща позиция срещу едностранните решения на САЩ относно Иран и че съюзниците са решили да предприемат съвместни стъпки в това отношение.Лоша вест от Европа – поставиха ни на първо място в много притеснителна класацияБългария е на първо място в ЕС по броя на хората, чието добро здраве намалява заради замърсяването н…Sep 27 2018bulmedia.net

Коментари

loading...